De vier jaargetijden

De vier jaargetijden boeit de mensen al eeuwen. Antonio Vivaldi (1678-1741) componeerde er een wereldberoemd muziekstuk over. Elk jaargetij liet hij anders klinken. De lente klinkt vrolijk en opgewekt, de winter weemoedig en somber. En zo ervaren de meeste mensen het ook. In de lente worden we blij en staan we te popelen om er op uit te gaan. In de winter blijven we het liefste binnen.

seizoenen

Een ander woord voor jaargetijden is seizoenen. De vier seizoenen zijn winter, lente, zomer en herfst. Elk seizoen heeft specifieke kenmerken die je vooral in de natuur kunt terugherkennen. In de winter sneeuwt het vaak. Veel dieren houden een winterslaap of moeten overleven op een aangelegde wintervoorraad. De winter is voor velen een tijd van afzien. In de lente leggen vogels eieren en  lopen de planten en bloemen uit. Het is de tijd van nieuw leven. De lucht ruikt naar bloemen, jonge dieren dartelen in het rond. De zomer is echter weer een tijd waarin veel natuur het moeilijk krijgt. Het regent minder vaak, maar als het regent, regent het hard. Een hittegolf dwingt mens en dier tot  rustig aan doen. Tenslotte komt de herfst waarin bladeren afvallen, wilde planten verwelken en veel dieren zich voorbereiden op de komende winter. Het stormt en regent dagen lang en de zon laat zich niet meer zien. Tenslotte komt de winter terug en zo gaat dat…al miljoenen jaren lang.

Lente

De seizoenen ontstaan door het draaien van de aarde om de zon. De aarde doet er 365 dagen over om helemaal rond te gaan. Tijdens die baan om de zon verandert telkens de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Het gevolg is dat steeds andere delen van de aarde het warmst worden. In de lente worden de dagen steeds langer en staat de zon steeds hoger aan de hemel. Het wordt daardoor warmer. De lente begint op 20 of 21  maart. Meer lente

Zomer

Op 20 of 21  juni staat de zon op zijn hoogst. De zomer begint dan. De dagen zijn lang en de nachten kort. Meer zomer

Herfst

Op 20 of 21  september begint de herfst. De dagen worden merkbaar korter, de zon staat lager aan de hemel en het wordt frisser.  Hoewel het vaak wat somber is han de zon voor heel mooie momenten zorgen.  Meer herfst

Winter

Tenslotte wordt het winter op 20 of 21 december, de kortste dag.
Meer winter

Meteorologie

Meterorologen hebben er trouwens een ander idee over. Voor de weerkundigen begint de lente twee weken eerder. Zij baseren dat niet op de stand van de aarde en een kalender, maar bestuderen meteorologische gegevens.  Daarvoor nemen ze o.a. de temperatuur als gegeven.