Orkaannieuws – Archief

Orkaan > Archief

Ieder jaar tussen 1 juni en 30 augustus ontstaan er op de Oceanen tropische orkanen. Het ene jaar zijn er meer dan het andere jaar. 2005 jaar gaat ongetwijfeld de geschiedenis in als het meest vernietigende orkaanseizoen allertijden. De hele wereld heeft er onder te lijden, olieproductie in de Golf van Mexico is al maanden met twee derde afgenomen.

Na de ons bekende orkaan Katrina die New Orleans verwoestte kreeg de zuidkust van de VS te maken met Rita. Beden behaalde de categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson. Maar nu kijkt de wereld gespannen naar de orkaan Wilma, die mogelijk de twee vorige orkanen laat verbleken. Nooit eerder nam een orkaan zo snel in kracht toe en in Florida houdt men rekening met vloedgolven van 7 meter hoog. [ Meer Wilma ]

Orkaanseizoenen

Katrina maakt ergste nachtmerrie tot werkelijkheid

Zondag 28 augustus 2005 | Ruim  1.3 miljoen inwoners van de metropool New Orleans worden vanaf vanmiddag gedwongen hun huis te verlaten. De stad, die voor 70% onder zee niveau ligt, zal maandagnacht, onze tijd, worden getroffen door de krachtigste orkaan of hurricane die denkbaar is. De storm, die enkele dagen eerder als een categorie- 1 op de schaal van Saffir-Simpson werd  geschat, heeft inmiddels een kracht van ruim 250 kilometer per uur bereikt. Lees verder op de speciale pagina over Katrina en New Orleans met nieuws en feiten.

Orkaan Ingrid in Australie

8-03-05. Australie wacht gespannen de komst af van Ingrid de orkaan. De route die de cycloon volgt is onduidelijk maar meteorologen verwachten dat de orkaan bij Queensland het hardste zal toeslaan. Met de voorspelde 300 kilometer per uur valt Ingrid onder de zwaarste categorie orkanen;  categorie 5. De bewoners van deze streek worden gewaarschuwd en moeten rekenen op het ergste, aldus Nu.nl. Het Australische bureau voor meteorologie verwacht dat de storm niet in kracht zal afnemen voordat het de kust bereikt. Je ku t de laatste berichtgeving volgen op ABC, CNN en TSR Tropical Storm Tracker.

Orkanen in de VS

Florida wordt jaarlijks getroffen door orkanen, en gelukkig kan men van te voren een redelijke inschatting maken van de kracht. De schade kan enorm zijn en daarom worden mensen tijdig gewaarschuwd. Er worden bijvoorbeeld tips gegeven om de orkaan door te komen en hoe je er snel weer boven op unt komen. Enkele van deze tips zijn het opzij zetten van geld, een vluchtroute en waarmee bedenken, een vooraadkists voorbereiden, binnen en buiten huis spullen vast zetten en afdekken, dode bomen en andere los slingerende spullen uit de tuin halen, gevaarlijke plekken vermijden en het nieuws blijven volgen. Ondanks de waarschuwingen vallen er ieder jaar weer slachtoffers.

Net als tornado’s worden orkanen uitgedrukt in een schaal. Men noemt dit de Saffir-Simpson schaal. De schaal wordt bepaald aan de hand van de kracht van de storm en zegt iets over de mate van schade die de storm kan aanrichten. Een categorie 1 storm heeft een snelheid van 119-153 km per uur en richt lichte schade aan aan caravans en bomen. Mensen die direct aan zee wonen kunnen te maken krijgen met wateroverlast. Een categorie 2 ,154-177 km/u richt aanmerkeijk meer schade aan, ook aan verkeersborden en ander straatmeubulair. Een categorie 3 (178-209 km/u)  en 4 (210-249 km/u) richten enorme schade aan. Huizen worden met de grond gelijk gemaakt, of minstens zwaar beschadigd en bomen worden uit de grond gerukt. De zwaarste categorie is 5 met een snelheid van 249 km/u en meer. Hele gemeenschappen worden door zo’n storm weggeblazen, huizen vliegen letterlijk door de lucht en boten kunnen honderden meters ver land inwaarts worden gewaaid.

De zwaarste storm die ooit de VS trof is de orkaan Galveston die over  Texas raasde. Deze storm maakte naar schatting tussen 8000 en 12.000 slachtoffers op 8 september 1900. Een recenter voorbeeld van een zware storm is de Hurricane Andrew, augustus 1992 waarbij tientallen mensen omkwamen.  Bekijk de website van het nationaal orkanen instituut.

Ivan 2004

Update 17 sept. 2004. Ivan heeft aanzienlijke schade aangericht aan de Golf van Mexico. Ondanks dat zijn de gevolgen relatief beperkt gebleven en kunnen miljoenen mensen snel weer naar hun huis terug keren. De orkaan ging bij de “landfall” (het aan land komen) gepaard met tornado’s waarbij enkele mensen om het leven zijn gekomen. Ook raakten daardoor veel gebouwen beschadigd.
16 sept. 2004. New Orleans en Nederland hebben een ding zeker gemeen: ze liggen beiden voor een groot deel onder zee niveau. Al vanaf 14 september worden miljoenen mensen gevacueerd tussen de kust van Mississipi en Florida want men verwacht dat de orkaan Ivan voor veel overlast zal gaan zorgen. De storm, die even in categorie 5 (zwaarste categorie) werd onderverdeels zal vandaag met 215 km p/u en een 16 meter hoge vloedgolf bij Pansacola en Mobile aan land komen. Aan de waarschuwing om het gebied te verlaten wordt uiteraard massaal gehoor gegeven waardoor de wegen overvol zijn. Daarom roept men o.a. in New Orleans de burgers op om in dat eval maar een zo hoog mogelijk punt op te zoeken in gebouwen en hogere gebieden. Men spreekt van een doem-scenario en de verwachtingen zijn niet gunstig, zelfs hulpverleners maken zich op voor vertrek naar veiliger oorden.Volg Ivan op CNN en Nu.nl. Zie ook de Actuele satelietbeelden Zuid-Oosten van de  Verenigde Staten en de webcams in de linker kolom.
zie ook Charley

Charley 2004

Op donderdag 12-08-04 verschijnt het nieuws dat in Florida, VS, 380.000 mensen geevacueerd worden. De nieuwe orkaan Charley dreigt de stad Tampa zwaar te treffen. Meteorologen voorspellen dat de orkaan Bonnie niet lang daarna de kust zal treffen. Gelukkig neemt Bonnie in kracht af, maar Charley zal wellicht uitgroeien tot een categorie 3 orkaan zodra hij het land bereikt.  Daarbij worden snelheden tot 209 km per uur voorspeld.
Lees: Nu.nl en CNN weather

Geef een antwoord