Satellietbeelden Nederland

Wetenschap > Meteorologie > Nederland> Satellietbeelden Nederland

De meest actuele buien kun je volgen met de bewegende radarbeelden.

Archief: Gustav

Satellietbeelden zijn er in alle soorten en maten. Ze worden gebruikt om meer over ons aardoppervlak te weten te komen of van een bepaald gebied door middel van spionage. Op deze pagina gaat het over meteorologische satellietbeelden. Dit zijn beelden die worden gemaakt om meer te weten te komen over onze atmosfeer. Met die beelden  begrijpen we beter wat er op dit moment gebeurt en nog veel belangrijker… we leren het weer te voorspellen. Door het weer correct te voorspellen kunnen we noodweer zien aankomen en mensen tijdig waarschuwen. Kortom: met satellietbeelden kun je levens redden.

Soorten satellietbeelden

Zoals hierboven al beschreven bestaan er verschillende soorten satellietbeelden. Iedere soort heeft zijn eigen bijzonderheden. Op infrarood kun je bijvoorbeeld zien wat de temperatuur is op aarde. Maar je kunt ook gewoon foto’s maken waarop wolken te zien zijn. Door de verschillende soorten naast elkaar te leggen en te vergelijken kunnen meteorologen tegenwoordig vrij nauwkeurig veranderingen in het weer voorspellen.  Maar ja… niets is (en blijft) zo veranderlijk als het weer. Je weet het nooit zeker. Don’t blame the meteorologist! Maar satellietbeelden kunnen ook worden gebruikt voor het bekijken van de gevolgen van het weer en andere gebeurtenissen. Verder op deze pagina zie je daarvan twee voorbeelden: de orkaan Katrina in 2005 en de Tsunami van 2004.

Bekijk satelietbeelden online

  • Satellietbeelden van Meteosat
    Infraroodbeelden van 36000 kilometer hoogte. Ieder uur vernieuwd. Bron: KNMI

  • DE.weather.com !
    Bewegende satellietbeelden met neerslaggegevens. Heel erg handig om een overzicht te krijgen van het weer in heel Europa.

  • EUMESAT
    Actuele satellietbeelden  van de hele wereld. Je kunt ook kiezen voor sectoren.

Natuurrampen voor en na

Satellietbeelden van de orkaan Katrina. Hierop is duidelijk te zien hoe grote delen van het land zijn verdwenen in het water. Katrina heeft de stad New Orleans vrijwel helemaal verslonden Voor en Na.

Een andere ramp waarvan veel satellietbeelden beschikbaar zijn is de tsunami die Azie trof eind 2004. Klik hier voor meer foto’s

Meer satellietbeelden

Actuele satellietbeelden Zuid-Oosten van de  Verenigde Staten
Tip: bewegende satellietbeelden van de afgelopen 24 uur

Europa
De Europese ruimtevaart organisatie ESA lanceerde in februari 2004 een eigen weer site. Op deze site worden actuele gegevens van Europa verzameld en beschikbaar gesteld aan geïnteresseerden.  Meer…