Toename windhozen in Nederland?

Regelmatig worden we geconfronteerd met foto’s van windhozen en tornadotjes in ons land. Is het klimaat van slag? Zijn windhozen niet meer zeldzaam? Wat is er aan de hand…

Weet je het nog? De voorspelde digitale revolutie die er zou komen? Dan weet je vast ook wel dat daar bitter weinig van terecht gekomen is. Tenminste… voor de beursanalisten en economen misschien. Want hun gouden bergen bleven uit.

Al vaker heb je op GEOlution kunnen lezen dat die digitale revolutie niet in geld is te meten, maar in kennis. Een foto bijvoorbeeld bevat zo veel informatie dat je het met een boek vol woorden niet kunt beschrijven. En tegenwoordig heeft iedereen een digitale camera en de meesten ook nog eens een website of weblog.  Dus elke dag komen er duizenden, zo geen tienduizenden nieuwe foto’s online. Dagelijks komt en dus een onmeetbare hoeveelheid kennis beschikbaar via internet.

Hoe relevant en zinnig die informatie is is natuurlijk nog maar de vraag. Dat geldt ook bij het weer. De foto hierboven toont een ingewikkelde wolkenpartij boven onze tuin op 4 juni. Zonder veel moeite herken je hierin een draaiende wolkenkolom en daaronder een soort witte uitstulping. De relevantie van deze foto was eerst niet groot, tot dat bleek dat er veel schade was ontstaan in Venlo door een hevige wind. Onderzoek ter plaatse toonde aan dat het vrijwel zeker was veroorzaakt door een windhoos. En dat zette de foto in een heel ander daglicht… de geboorte van de windhoos van 4 juni?

Wie dagelijks het weer volgt met Helga van Leur ziet wat voor mooie foto’s er allemaal worden gemaakt. Zo was de foto hiernaast te zien op 19 augustus 2004. Ook deze werd gemaakt vanuit onze achtertuin. De foto onderaan de pagina  toont een wolk die zich haast lijkt te ontwikkelen tot een ware tornado. (meteolimburg)

Maar hoe zit dat nou met de toename van windhozen? Op veel weerwebsites staat dat windhozen in ons land zeldzaam zijn. Toch zie je bij onstabiel weer telkens weer foto’s op het nieuws van windhozen. Zo zeldzaam zijn ze dus blijkbaar niet. Wellicht ligt de oorzaak van die toename deels bij de opwarming van de aarde. Maar de belangrijkste oorzaak is waarschijnlijk dat iedereen die een beetje van het weer houd een digi bij zich heeft. Er hoeft zich maar iets voor te doen en er zijn foto’s van. Daar komt bij dat het in onze tijd veel eenvoudiger is de waarneming van een windhoos door te geven aan Helga of het KNMI.

Kortom: de digitale revolutie dus. Er is een duidelijke verschuiving gaande van kennis over het weer. Door de digitale fotografie en internet word de kennis door iedereen verzameld en niet slechts door een aantal meteorologen. Ook is de kennisoverdracht veel sneller en eenvoudiger geworden. Een email naar Editie.nl is immers zo verstuurd. Tenslotte is ook de archivering en documentatie van de waarnemingen goed ontwikkeld. Op iedere website van een weerstation, een meteolimburg, regionale omroep of weblog vind je bergen met mooie weerfoto’s.

Ook voor het KNMI heeft dit ongetwijfeld gevolgen. Het instituut heeft naast het doen van onderzoek ook nog een ander belangrijk doel: educatie. Zowel op het gebied van onderzoek als educatie kent het centrum veel concurrentie. Het is echter nog steeds het instituut waar alle meteorologische gegevens van ons land worden bewaard en opgeslagen. En al die kennis word o.a. via hun website weer gedeeld met geïnteresseerden. En zo groeit de kennis over het weer met de dag, sneller dan ooit.

En of er nou echt een toename is van windhozen? Vast wel. Een feit is dat momenten die vroeger snel over het hoofd werden gezien nu op de gevoelige digitale plaat worden vereeuwigd.

Toename windhozen in Nederland?