wat moet je doen als er een tornado nadert?

Als we sommige deskundigen mogen geloven zullen er meer en zwaardere windhozen in ons land gaan voorkomen. Wat moet je doen als je een tornado op je af ziet komen?

Help, een tornado… wat nu ??!!

Als je dat zegt, dan kun je maar het beste zo snel mogelijk in een schuilkelder kruipen. Maar waarschijnlijk is het te laat en kun je je niet in veiligheid brengen. Tornado’s eisen ieder jaar levens en daarom doet men onderzoek naar dit bijzondere natuurfenomeen; men wil tornado’s kunnen voorspellen. Zo kunnen slachtoffers woorden voorkomen en kan de schade worden beperkt.

Tornado warning systems

Aan de hand van de gegevens die onderzoekers verzamelen kunnen meteorologen steeds beter voorspellen waar een tornado ongeveer kan ontstaan. Dit is echter niet precies. De meteorologen kunnen wel van te voren aangeven dat ergens in de buurt een tornado zal komen. Ze laten dan een waarschuwing uitgaan.

Zo’n waarschuwing bestaat uit twee fasen. Bij de eerste fase is er sprake van een  ‘Tornado Watch’. Dit betekent  dat er mogelijk een tornado in de buurt is. Zorg dan dat je het nieuws blijft volgen. De tweede fase is een ‘Tornado Warning’. Er is dan een tornado bij jou in de buurt gezien. Zorg dan dat je zo snel mogelelijk een veilige plaats op zoekt.

Op de website van het internationale rode kruis vind je uitgebreide handleidingen. Tornadowarning voor de USA vind je op deze site. Een kaart van de USA met de verschillende waarschuwingsniveaus is hier.

Wat moet je doen?

Als je weet dat een tornado mogelijk jouw kant op komt en je zit ergens in huis zijn er aan aantal belangrijke punten waarop je moet letten. De hier onderstaande informatie is uiteraard alleen van belang als je in een gebied woont waar tornado’s kunnen voorkomen.

 1. Volg de nieuwsberichten en houd zelf de lucht in de gaten. Een Tornado hoor je vaak aankomen.
 2. Houd ramen en deuren gesloten, maar zorg vooral dat je er niet in de buurt bent. Glassplinters kunnen namelijk met een enorme snelheid door je hele huis vliegen.
 3. Ga onder een zware werkbank, tafel of ander zwaar meubel liggen en bescherm je hoofd.
 4. Als je geen zware meubelen hebt, ga dan naar een plek in het huis dat laag ligt en stevig is. De kelder bied veel bescherming, maar het is algemeen bekend dat de wc een van de stevigste plaatsen van je huis is.
 5. Ga onder een matras of een aantal dekens liggen. Dit beschermt je tegen rondvliegend glas en andere spullen.

Als je niet thuis bent, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk ergens binnen komt. Denk er aan dat je van ramen en deuren weg blijft! Een auto kan ook enige veiligheid bieden, maar probeer niet uit de auto te vluchten. De auto kan door de tornado namelijk worden weggeslingerd.

In het meest lastige geval kun je nergens schuilen. In dat geval kun je maar het beste plat op de grond in een kuil of greppel gaan liggen en de armen over je hoofd doen.

Hoe bereid je je voor?

Je hoeft natuurlijk niet af te wachten tot er een tornado komt. Van te voren kun je veel voorbereidingen treffen.

 1. Stel een tornado plan op voor thuis. Maak afspraken over waar je je verschuilt en wie wat moet doen. Zo voorkom je veel problemen.
 2. Maak een voorraad aan van spullen die je eventueel nodig hebt. Het kan voorkomen dat je opgesloten raakt en pas na een dag of langer bevrijdt word.
  • Noodzakelijke medicijnen
  • Eten in blik en een blikopener
  • Voldoende water
  • Voldoende kleding
  • Splaapzakken en of voldoende dekens
  • Een draagbare radio (op batterijen)
  • Een zaklamp en reserve batterijen
  • Tenslotte handleidingen voor de aansluitingen van gas, water en licht.
 3. Tenslotte is het verstandig om regelmatig de berichtgeving te volgen zodat je tijdig gealarmeerd word.

Wat te doen als de tornado voorbij is?

Als de tornado voorbij is moet je op een aantal dingen letten.

 1. Gebruik in geen geval lucifers of aanstekers om licht te maken! Er kan een gaslek zijn ontstaan.
 2. Let op lekkende leidingen en bloot liggende elektriciteitsdraden.
 3. Volg de radio voor de aanwijzingen.
 4. Inspecteer je huis op schade en sluit leidingen af.

Eén reactie

Laat een bericht achter Reactie annuleren