Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met foto’s van windhozen en tornadotjes in ons land. Is het klimaat van slag? Zijn windhozen niet meer zeldzaam? Wat is er aan de hand…
Tornado’s
Tornado’s zijn in ons deel van de wereld zeldzaam. Gelukkig maar, want ze zijn onvoorspelbaar en meedogenloos. Ze verwoesten complete dorpen, slingeren huisraad kilometers ver door de lucht en kunnen een personenauto gerust honderden meters verplaatsen. Gelukkig dus, een F2 tornado is in Europa al een heel bijzonder natuurverschijnsel, terwijl ze in de VS kunnen uitgroeien tot een F6 tornado.
Tornado’s ontstaan wanneer de atmosfeer bijzonder onstabiel is. Onstabiele lucht zorgt voor grote temperatuursverschillen waardoor de lucht als het waren door elkaar gehusseld word. Warme lucht zet immers uit, koude lucht krimpt. Wanneer er veel warme lucht stijgt, kan het gebeuren dat de koude lucht aan de andere zijde van een bui naar beneden zakt. Zo’n uitzakking kan zelfs tot aan de grond rijken. Onder de juiste omstandigheden begint de uitzakking te draaien en ontstaat er een tornado. Dat draaien gaat tegen de klok in, net zoals water in een putje weg stroomt. Aan de andere kant van de evenaar draait een tornado de andere kant op.
Tornado jagen
Het jagen op tornado’s klinkt spannend en dat is het vast ook wel. Maar als je niet oppast en niet weet hoe een tornado werkt dan is het levensgevaarlijk. Zelfs de meest ervaren tornadojagers lopen de grootste risico’s.
Het jagen op tornado’s is meer dan alleen op tornado’s jagen. Men weet nog erg weinig af van het ontstaan van tornado’s en de supercellen. Deskundigen (de jagers) wagen hun leven om peperdure meetapparatuur te plaatsen in de buurt van tornado’s. En ze hopen dat de tornado er precies overheen raast. Maar een tornado is onvoorspelbaar en de apparatuur kan pas op het aller laatste moment in het pad van de tornado worden geplaatst. En dan sneeeeel wegrennen!
Op onze website en ezine zullen we in 2005 en 2006 een storm jaag team uit Utrecht gaan volgen: Storm Chasers Utrecht
Duisburg toneel voor een echte tornado
23-07-04 Op 18 juli werd de Duitste stad Duisburg getroffen door een tornado. De F2 tornado had veel weg van de tornado’s in de film Twister en richtte voor miljoenen Euro schade aan. De storm was een van de opmerkelijke gebeurtenissen van die week. Ook in Nederland hadden we te maken bet een bijzondere gebeurtenis. Velen waren getuige van een shelfcloud. Foto’s van deze spectaculaire gebeurtenis kun je zien op het VWKweb forum.
De Fujita schaal
Een tornado zoals in Duisburg ontstaat onder bepaalde omstandigheden. Er moet in de onderste luchtlagen voldoende vocht zijn, de lucht moet onstabiel zijn en er moet een opstijgende kracht zijn. Als warme lucht opstijgt kan deze een bui ‘voeden’ waardoor en een circulatie kan ontstaan. Het gevolg is een snelle luchtdruk daling op de grond. Een tornado is het gevolg. Kijk op deze pagina voor een uitgebreide uitleg. De kracht van tornado’s wordt uitgedrukt in de tornadoschaal van de Japanse meteoroloog en natuurkundige Fujita. Hij Beschrijft ze op een schaal van F0 (65-116 km/uur) tot F6 (513-610 km/uur). De tornado in Duisburg was een F2 tornado. Dat betekent dat de snelheid kon oplopen tot 253 km/uur. Deze tornados kenmerken zich als volgt: Aanzienlijke schade aan vaste huizen. Woonwagens en caravans worden verwoest. Grote bomen worden ontworteld en versplinterd; Kleinere objecten worden als projectielen gelanceerd.
Voor foto’s en berichtgeving over de tornado kun je de volgende sites bezoeken: spiegel, skywarn, faz.net, wetteronline en welt. Hier staan vele spectaculaire foto’s.
Meer tornado’s vindt je op: http://tornado.verzamelgids.nl
Waarnemingen
Bron: Onderstaand bericht is volledig geciteerd van de website van meteolimburg.
Foto: Paul Thijssen
Woensdag, 18. Augustus 2004
“Ik kijk vanuit mijn hobbykamer uit richting Egchel. Hier zag ik een kleine zeer donkere wolk van uit een lagere lucht laag snel op stijgen naar een hoge lucht laag waar zich op dat moment een bui aan het vormen was. Je zag deze wolk als het ware in het zeer hoog tempo groeien op het moment dat deze twee wolken samen kwamen. Het mooie hiervan was dat deze wolk in beweging kwam van onderuit gezien draaide de wolken met de klok mee. dus naar rechts. Op enig moment dacht ik werkelijk dat dit richting een “tornado” (misschien een overdreven uitdrukking maar weet niks anders te noemen) ging groeien in het midden van de wolk werd een gat/oog zichtbaar waar de wolk omheen draaide. Langzaam maar gestaag kwam dit in een neerwaartse beweging: het ontstaan van een “slurf”.
Op het moment dat de bui op zijn hevigst was viel het zomaar uit elkaar en was het gat/oog in een klap verdwenen. Op dat moment barste er dan ook een zware regenbui met hagel los.”