Een wespenplaag, wat kun je doen?

De zomer > Dierenplaag > Wespenplaag


Overlast

5-08-2004  | Wespen | De website van GEOlution gaat vooral over de natuur. Het weer speelt daarin een grote rol. Dat blijkt maar weer, want door de zachte winter en het warme voorjaar zijn er nu veel meer insecten dan gebruikelijk. Met name in het oosten van het land heeft men te maken met meer overlast dan gebruikelijk. Vooral wespen zijn de boosdoeners, want in deze tijd van het jaar lijken ze niets anders te willen dan onschuldige mensen lastig vallen. Ze komen soms in grote getallen op je limonade af waarna je ze van je af moet slaan en tenslotte de aftocht moet blazen.

Wespensteek

Het weg slaan van wespen is echter niet geheel zonder gevaar. Ze kunnen hierdoor zodanig geïrriteerd raken dat ze je steken. Over het algemeen kan een wespensteek weinig kwaad, tenzij je er allergisch voor bent. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts en vooral niet krabben en wrijven. Als de angel er nog in zit knijp je op die manier al het gif uit het gifzakje waardoor de reactie heviger zal worden. (lees deze tips). Het kan ook gebeuren dat je in je neus, mond of keel gestoken wordt. Kijk daarom altijd even in je glas voordat je een slok neemt!

Wespen in huis

Bijzonder vervelend is het natuurlijk als er een wespennest in je huis of tuin zit.  Ze houden van holle plekken in je huis zoals onder de dakgoot, onder het dak of in de muur. Dit kan voor problemen zorgen en als je er echt last van hebt moet je er zeker niet zelf wat aan doen. Schakel hiervoor deskundige hulp in. Daarvoor kun je contact opnemen met het informatiepunt van je eigen gemeente.

Maak zelf een wespenval

Je kunt ook zelf iets doen aan de overlast. Naast de chemische middelen om wespen grondig te bestrijden zijn er ook meer milieuvriendelijke manieren. Om de overlast van wespen in de tuin te beperken kun je een wespenval plaatsen. Deze kun je op veel plaatsen kopen, al is de kans groot dat ze uitverkocht zijn tijdens een plaag. Het is echter ook mogelijk om zelf een wespenval te maken. Met behulp van een lege petfles en een restje limonade heb je binnen enkele minuten een val klaar. Zie de beschrijving hier naast.

Wespenval stap voor stap

Deze eenvoudige val lokt de wesp naar binnen, maar kan de weg niet meer terug vinden. Zeer effectief! Zo kun je eenvoudig en goedkoop wespen bestrijden.

Wat heb je nodig:
-Petfles
-Scherp mes met punt
-Schaar
-Limonade en ander zoet spul

Maak een snede ongeveer 10 cm onder de hals van de fles. Doe dit uiterst voorzichtig! Knip vervolgend de bovenkant er van af (A) draai deze om en plaats dat in de onderkant van de fles (B) waarin je resten limonade en andere zoete spullen stopt (C).
Je wespenval is klaar voor gebruik.

Opmerking: Hoewel de wespen hinderlijk zijn, zijn ze ook mooi. Het zijn efficiënte vliegmachines. Er zijn c.a. 50 soorten in ons land en vallen onder de plooivleugeligen, net als mieren. In zo’n val tref je al snel enkele soorten aan. Neem vooral de tijd want zo vaak zitten ze niet stil.

De val is overigens ook geschikt voor het vangen van andere dieren. Ook vliegen zullen er met zes poten tegelijkertijd intrappen.

Meer over insecten

Meer weten over insecten? Bezoek de insecten verzamelgids of de uitgebreide pagina’s over het mierenproject.

Wat is: Forensische entomologie ?

Een wespenplaag, wat kun je doen?