De zomer en wintertijd


De licht groene gebieden kennen geen zomer en wintertijd. Die gebieden liggen vooral rond de evenaar.

Wintertijd

De wintertijd is de originele, of echte tijd. Duizenden jaren hadden mensen hier geen moeite mee totdat William Willet in 1907 vond dat het anders moest. Hij had in de zomer namelijk het gevoel dat hij daglicht verspilde. Omdat de zon zo vroeg opkwam vond hij dat mensen in de zomer hun klok maar een uurtje vooruit moesten zetten. Dan kon het daglicht beter worden benut. Het verspillen van tijd is natuurlijk iets van de moderne mens. Maar pas in 1916 werd de zomertijd ingevoerd in Groot Brittannië en in 1918 in de VS.

Zomertijd

De zomertijd is een periode waarin de klok een uur vooruit wordt gezet. Zo kunnen we de tijd dat de zon schijnt beter benutten. De periode duurt een maand of zeven en begint op zondag en eindigt op zondag. Het begin is op de eerste zondag na 25 maart. Terug naar de wintertijd gebeurt op de zondag voor 31 oktober.

Moet je er blij mee zijn?

Dat mag je zelf bepalen. Er zijn een heleboel landen waarin zomer en wintertijd is ingevoerd. Maar sommige landen vonden het iets onzinnigs en schaftten het later weer af. Vooral landen rond de evenaar hebben de zomertijd niet nodig en voerden deze dan ook nooit in. Maar de landen rond die dichter bij de polen liggen hebben de tijd wel ingevoerd.

Tijdzones

Dat niet elk land de zomer en wintertijd kent maakt het lastig te berekenen hoe laat het ergens anders op de wereld is. Je moet er dan vanuit gaan dat de wintertijd de echte tijd is. Aan de hand van de tijdzone’s kun je dan bepalen hoe laat et in een ander land is. Voor internet geld dit natuurlijk niet, want dat heeft internet beat time.