Aardolie is een van de meest begeerde delfstoffen van onze tijd. Het wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Om olie te winnen, te vervoeren en te bewerken worden er enorme risico’s genomen. Zowel economisch, want olie winnen en bewerken is duur, maar ook risico’s voor het milieu. Olieraffinage neemt veel ruimte in beslag en de winning van teerzand verwoest complete landschappen. Ook vanwege de uitstoot bij verbranding van olieproducten zoekt men naar alternatieven. Brandstof uit planten is daar een van: biofuel. Maar de vraag is of dit wel zo duurzaam is als het lijkt!
- Teerzand in Canada- Muskeg River Mine
Ontstaan
Aardolie is een fossiele brandstof. Het is, net als aardgas, ontstaan uit plantenresten op grote diepte in zee. Omdat hier geen zuurstof komt konden bacteriën het slechts gedeeltelijk afbreken. Hierdoor ontstond een olieachtige substantie die in het gesteente trok of in zandlagen bleef zitten.
Nederland
De eerste aardolie van betekenis in ons land werd gevonden in 1924. Dit was in de buurt van Winterswijk, in het buurtschap Corle. Dit werd bij toeval ontdekt terwijl men zocht naar steenkool. Pas in 1943 werd er bij Schoonebeek olie gevonden. Dit bleek het grootste olieveld van Europa te zijn. In 1944 werd de eerste oliebron in gebruik genomen. Vanaf 1970 wordt er olie gewonnen in de Noordzee.