Nederlandse naam: Bruinvis
Wetenschappelijke naam: Phocoena phocoena
Verspreiding:
Vroeger kwamen er veel meer bruinvissen voor in de Noordzee. Zelfs in de riviren werden ze aangetroffen. Ook in de grachten van Amsterdam is ooit een bruinvis gezien. Maar dat was in de 17e eeuw!
Hoeveel er nu voorkomen is onbekend. De schattingen lopen uiteen van 100.000 tot een half miljoen. Maar de hoeveelheid bruinvissen die op een bepaald moment in de Noordzee zwemt hangt af van het seizoen. Net als trekvogels gaan ze in de zomer meer naar het noorden terwijl ze in de winter naar het zuiden trekken. Ze leven in groepen van ongeveer tien dieren maar tijdens de trek vormen ze groepen van wel honderden.
De Phocoena phocoena komt op veel plaatsen voor. Aan de Nederlandse kust worden ze incidenteel gezien zoals bij Vlissingen. In de noordelijke helft van de noordzee komen ze algemeen voor. Ook voor de kust van Spanje tot aan de noordelijke IJszee en zelfs in de zwarte zee komen deze bijzondere zoogdieren voor.
Bruinvissen zwemmen bijna altijd vlak onder het wateroppervlak maar soms duiken ze tot ongeveer 200 meter diep. Ze eten kleine dieren zoals vissen en garnalen en ze ‘zien’ hun prooi met echolokatie, een soort Sonar dus. Zelden springt een bruinvis net als een dolfijn uit het water, net als dolfijnen.
- Phocoena
- Phocoena phocoena (Bruinvis)