Wat is Aviaire influenza H5N1

Virussen > Vogelgriep > Wat is Aviaire influenza H5N1

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor aantal verschillende virussen. Deze virussen veroorzaken een infectie en maken zo vogels en soms andere dieren ziek. Ze krijgen dan verschijnselen die lijken op de griep. In het Engels noemt men deze griep de bird flu en in Duitsland de Vogelgrippe. [Meer talen] De naam vogelpest wordt ook vaak genoemd. Deze naam wordt in verband gebracht met de uitbraak van H7N7 in Nederland in 2003. Vogelgriep gaat over H5  virussen.

In 1997 vond er een ernstige uitbraak plaats van vogelgriep in Hong Kong. Deze uitbraak wordt gezien als het begin van de epidemie die zich steeds verder verspreid over de wereld. Tijdens de vermenigvuldiging van het virus vinden regelmatig kleine mutaties plaats. De meeste variaties sterven direct uit. Maar sommige mutaties blijken sterk en verspreiden zich weer verder. Zo’n nieuwe variant kan onschadelijk zijn, maar ook juist veel gevaarlijker.

In december 2008 is een voor mensen ongevaarlijke variant van de vogelgriep H5N3 vlak over de grens bij Emmen in Duitsland aangetroffen. Hiermee komt de vogelgriep zo dicht bij dat pluimveeorganisaties vragen om een ophok of opstalplicht. Deze maatregel is in de Duitse deelstaten Niedersachsen en  Nordrhein-Westfalen al genomen.

Wat is Aviaire influenza H5N1