Wat is duurzaam?

 

Wat is duurzame ontwikkeling. Op die vraag kun  je veel verschillende antwoorden geven. In het algemeen denkt men bij het woord duurzaam aan een beter milieu, schone lucht, het beschermen van het landschap en behoud van de natuur.

Duurzaam betekent echter iets heel anders. Als je de Van Dale er op na slaat vind je het volgende:

duur·zaam (bn.)
1 geschikt, bestemd om lang te bestaan => bestendig
2 lang aanhoudend => blijvend, durabel, permanent, vast

Een duurzame batterij

Het woord “duurzaam” kan voor enige verwarring zorgen. Neem nou een duurzame batterij. Waar denk jij dan aan? Aan een batterij die goed is voor het milieu? Wellicht niet en gaat het om een batterij die net iets langer mee gaat dan andere batterijen. Het is een batterij die lang mee gaat. De materialen waarvan het gemaakt is blijven echter schadelijk voor het milieu.

GEOlution’s duurzaam

GEOlution gebruikt het woord duurzaam in relatie tot de mens en de natuur. Iets dat de natuur permanente schade toebrengt of de gezondheid van mensen aan tast is niet duurzaam. Het verkort namelijk de levensduur van de natuur en mensen. We sluiten ons aan bij de definitie van de coalitie voor duurzame ontwikkeling.
Duurzame ontwikkeling wordt gezien als een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder daarbij de mogelijkheden van de toekomstige generaties in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien

Broeikaseffect

Dat er zaken in onze leefwijze moeten veranderen omdat ze niet duurzaam zijn is duidelijk. Maar wij houden niet van doemdenken. Bij GEOlution dus geen uitgebreide oproepen om de CO2 uitstoot te verminderen vanwege het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Er zijn voldoende organisaties die die boodschap brengen. En laten we eerlijk zijn: een opwarmende aarde is niets nieuws. Door de miljoenen jaren heen is dat vaak gebeurd. Wel is het zo dat we met onze leefwijze de opwarming versnellen.

Educatie

GEOlution heeft zich als doel gesteld zo veel mogelijk mensen via internet in contact te laten komen met natuur. Dit doen we niet door zielige verhalen over uistervende dieren te vertellen. Wij denken dat dit op ten duur averechts werkt. GEOlution kiest voor het bundelen van alledaagse informatie over de natuur. De ene keer gaat het over een bepaald dier, de andere keer over het behoud van ons natuurlijke landschap. We willen de bezoekers van onze website prikkelen om zelf met oplossingen te komen. Door interesse in natuur te stimuleren willen we een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

Related Items