Fraccen of fracken

Fraccen of fracken is een techniek toe kan worden toegepast om schaliegas te winnen. Dit is aardgas, een fossiele brandstof die zich in een kleisteen bevindt, schalie genoemd. Het gas in deze gesteenten is lastig te winnen, omdat het boren van een gat niet voldoende is.

Om het aardgas te winnen wordt tot in het gesteente verticaal geboord, daarna wordt de boor horizontaal dieper in het gesteente gedreven. Via het geboorde gat worden onder hoge chemicaliën in de grond gespoten. Hierdoor breekt het steen en komt aardgas vrij. Deze techniek wordt daarom ook wel hydraulic fracturing, oftewel hydraulisch kraken genoemd. De chemicaliën worden via retourwater opgepompt.

Omdat dit aardgas niet via de traditionele manier gewonnen kan worden wordt het ook wel onconventioneel gas genoemd, net als steenkoolgas.

Er zitten verschillende nadelen aan deze methode.

  • Er komt methaangas vrij
  • Er is veel energie nodig voor het kraken
  • Grondwater kan door chemicaliën verontreinigd raken
  • Retourwater is verontreinigd met zware metalen en radioactieve deeltjes

Proefboringen

In Nederland zijn al veel proefboringen gedaan om vast te stellen of er schaliegas in onze bodem zit. Milieuorganisaties maken zich zorgen. De boringen kunnen de drinkwatervoorraad voor altijd onbruikbaar maken en de voordelen voor het milleu staan ter discussie.

Links

 

Related Items

2 reacties

  1. […] Nederland wil minder afhankelijk zijn van energie uit het buitenland. Om dit te bereiken wil de overheid nieuwe energiebronnen aanwenden. Dit heeft gevolgen voor het milieu. Twee omstreden plannen zijn de aanleg van enorme windmolenparken en het winnen van schaliegas. […]

  2. […] Nederland wil minder afhankelijk zijn van energie uit het buitenland. Om dit te bereiken wil de overheid nieuwe energiebronnen aanwenden. Dit heeft gevolgen voor het milieu. Twee omstreden plannen zijn de aanleg van enorme windmolenparken en het winnen van schaliegas. […]

Geef een reactie