Het griepvirus of influenza?

virussen >  Het griepvirus ?

Lees meer over de verschillende griepvirussen

Het is wetenschappelijk niet correct om te spreken over het griepvirus. Er bestaan namelijk vele soorten van dit virus. Maar in de gewone spreektaal in het dagelijks leven spreken we over de griep als je besmet bent met H3N2 influenza type A of  H1N1 influenza type A. Daarnaast zijn er nog een aantal griepvirussen die ieder jaar weer zorgen voor de griepgolf. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die griep kunnen afremmen, waaronder de griepprik.

Vogelziektes

Virussen komen ook voor bij dieren. Twee daarvan staan in de belangstelling omdat ze veel slachtoffers eisen onder vogels. Deze griepsoorten kunnen ook op mensen worden overgedragen. De twee bekendste zijn de vogelpest H7N7 en vogelgriep H5N1.Virologen vrezen dat het virus Aviaire Influenza type A H5N1 zal muteren tot een van mens op mens overdraagbaar virus. Dit zou wereldwijd miljoenen slachtoffers kunnen maken.

Resistentie

15-01-06 | Bron: CNN | Het Center for disease control in de VS maakt op 14 januari bekend dat het gewone griepvirus H3N2 resistent geworden is voor twee medicijnen: amantadine en rimantadine  Het blijven voorschrijven van deze middelen zou er toe kunnen lijden dat het virus nog meer afweer kan ontwikkelen.

Uit onderzoek tijdens de jaarlijkse griepgolf wees uit dat 91% van alle keren dat de medicatie was voorgeschreven geen verbetering optrad. Influenza type A H3N2 is dit jaar de meest voorkomende griep in het land. Het CDC had er totaal niet op gerekend dat dit algemene griepje zo snel resistent kon worden.

Deskundigen zeggen dat er een wereldwijde trend gaande is dat virussen resistent worden voor medicijnen. Het was al bekend dat dit kon gebeuren en men hield daar rekening mee. Met tempo en de mate waarin H3N2 nu resistent geworden is is echter geen goed nieuws.

Het griepvirus of influenza?