Hoornaar (Vespa crabro)

Insecten > Vliesvleugeligen > Wespen > Hoornaar > Horzel of hoornaar

Foto: een door vuur beschadig nest nadat een onnadenkend iemand  het nest dacht weg te halen. Het nest ligt vlak langs een weg waar veel mensen langs fietsen. Het beste is toch om de nesten zoveel mogelijk met rust te laten. 

Hoornaar (Vespa crabro)

Hier naast zie je een afbeelding van de grootste wesp die in ons land voor komt: de hoornaar. Veel mensen verwarren de hoornaar nog al eens met een horzel of steekvlieg. Dat komt dat in veel boeken de naam hoornaar bij een plaatje van een horzel staat. Het plaatje hiernaast is dus van een hoornaar of hornet zoals men in het Engels zegt.

De hoornaar op de foto is op ware grote! Deze wespen kunnen 2,5 tot 4 centimeter lang worden. Als je in de buurt van een nest bent zie je meerdere van deze wespen in een rustige en wijze gang en opgetrokken poten rondvliegen. Ze zijn, in tegenstelling tot wat hun grootte en de vooroordelen doen vermoeden, een stuk minder agressief dan andere wespensoorten. Ze zullen niet snel steken uit verdediging. De steek zelf is pijnlijker dan bij gewone wespen en het gif heeft ook een krachtiger uitwerking. Bij mensen die er gevoelig voor zijn van dit een flinke reactie veroorzaken.

Vooroordeel

Veel mensen zijn bang voor de hoornaar. Ze leveren echter weinig overlast op omdat ze niet uit zijn op jouw limonade maar op kleine insecten. Wel zijn ze in het najaar geïnteresseerd in rottend fruit op boomgaarden. Ze jagen op insecten als zweefvliegen en zelfs de veel grotere libellen zijn soms slachtoffer. Ondanks zijn onschuld menen sommige mensen dat hoornaars uitgeroeid moeten worden. De foto’s van hoornaars op GEOlution zijn gemaakt bij een nest in de omgeving van Venlo. Een kwaadwillende en onnadenkende ‘verdelger’ had de fik er ingezet. Hoewel veel hoornaars bij deze brand zijn gedood is het grootste deel er van ontkomen en het nest zelf is groot en deels bewoond gebleven. De kleine uitsnede links laat een hard werkende wesp zien die houtvezels gekauwd en vermengd met speeksel heeft om het nest weer te repareren.

In een nest wonen enkele honderden wespen en een koningin. Een nest zal zelden meer dan 1000 individuen bevatten. De dieren zijn dag en nacht actief en wonen doorgaans in boomholten. Maar ook holletjes onder de grond, onder dakspanten of in nestkastjes kunnen ze voorkomen. Nesten vinden we vooral in het zuiden en oosten van het land, maar ook daar buiten worden ze waargenomen. Een nest wordt nooit langer dan een jaar door de zelfde kolonie bewoond.

Hoornaar (Vespa crabro)