Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT)

virussen > Infectieuze Laryngotracheïtis  (ILT)

Voorkomen:

Een luchtweginfectie die bij vogels voorkomt. Uitbraken van de ziekte moeten altijd worden gemeld bij de provinciale meldpunten. Elk jaar breekt de ziekte wel ergens in ons land uit.

De ziekteverschijnselen doen vermoeden dat het om vogelpest gaat, maar dat is onjuist. De verschillen zijn echter klein. Gewone laboratoriumtests zijn te onnauwkeurig om het virus vast te stellen. De beste en snelste manier is door het virus te bekijken met de elektronenmicroscoop.

Veroorzaker:

De ziekte word veroorzaakt door het Canine adenovirus, type 2 virus (CAV-2). Dit virus veroorzaakt de kennelziekte bij honden, maar in bijzondere gevallen dus ook ILT bij pluimvee.

Symptomen:

Bloed uit de bek, door bloedingen in de luchtwegen. Daarbij luide, piepende geluiden bij de ademhaling. De zieke dieren sterven door verstikking: slijm en bloedklonters in de luchtwegen.

Besmettingsgevaar:

De ziekte is besmettelijk voor veel zoogdieren en vogels. Deze vind plaats zoals bij andere vormen van griepvirussen.

ILT is een besmettelijke ziekte die binnen enkele dagen alle pluimvee op een boerderij ziek kan maken. Het wordt overgedragen via de ademhaling en andere lichaamsvocht. Bovendien blijft het lange tijd werkzaam in mest waardoor het ook op deze manier verspreid kan worden.

Behandelwijze:

Voor zover bekend is er geen middel om zieke dieren te genezen. Voor kippen is er een entstof beschikbaar, maar het is niet duidelijk welke werking deze heeft bij andere soorten pluimvee. Fazantachtigen kunnen bijvoorbeeld door deze entstof zeer ziek worden.

  • NOBILIS
  • POULVAC

Verspreiding voorkomen:

Als er in een vroeg stadium wordt ingegrepen kan verspreiding verder worden voorkomen. Hierbij wordt allereerst vastgesteld welke dieren en waar ze zijn besmet. De dieren die niet ziek zijn worden ingeënt.

Gevaar voor de mens:

Voor zover bekend levert het virus geen gevaar op voor mensen.

Infectieuze Laryngotracheïtis  (ILT)