Naast een schaal, legenda, rasterverdeling en register kun je op de meeste kaarten extra informatie vinden. Dit hangt, net als bij de andere vaste onderdelen op de kaart af van het soort kaart dat je hebt uitgekozen (de drie W’s). Hoewel dit onderdeel als laatste in deze kaartleesles wordt genoemd, is de kaart informatie wel heel belangrijk. Hieronder een paar voorbeelden:
- De naam
- Jaartal
- Overzichtskaart
- Magnetische noorden
- Adressen
- Taal
De naam
Natuurlijk is de naam een van de belangrijkste onderdelen van de kaart. In het eerste onderdeel van deze kaartleesles zochten we naar een kaart van Castillo de Viñuelas bij Madrid. Het is natuurlijk erg vervelend als je zoekt naar een kaart van Madrid en thuis komt met een kaart van Parijs. Op veel kaarten is naast een naam ook een nummer genoemd.
Tja, het ligt voor de hand, maar zonder de naam zouden kaarten nutteloos zijn.
Jaartal
Niet op alle kaarten kun je een jaartal vinden. Op stadsplattegronden worden ze vaak niet genoemd, omdat de maker van de kaart niet wil dat jij weet dat de kaart verouderd is. Op topografische kaarten en in atlassen vind je wel jaartallen terug. Bij deze kaarten is het juist wel belangrijk dat je weet of de kaart verouderd is of juist nieuw. Bij topografische kaarten worden de kaarten vaak om de tien jaar vernieuwd. Maar kaarten van steden vaak vaker, omdat het landschap hier snel veranderd door de bouw van wegen en nieuwe woonwijken en industriegebieden.
Overzichtskaart
Een overzichtskaart kom je niet op alle kaarten tegen, maar ze kunnen heel handig zijn. Op de overzichtskaart zie je het zelfde gebied, maar dan veel kleiner. Meestal zie je op deze overzichtskaart ook de hele omgeving staan, met de belangrijkste wegen en waterpartijen.
Een kaart (behalve een wereldkaart) geeft maar een gedeelte aan van het aardoppervlak. Op de overzichtskaart staat soms een rasterverdeling waarop de kaarten staan afgebeeld die aan jouw kaart grenzen. Dit is handig als je camping bij Castillo de Viñuelas maar voor de helft op de kaart staat: in het overzicht zie je de naam of code van de kaart staan die aan jouw kaart grenst.
Magnetische noorden
Op de meeste kaarten staat aangegeven in welke richting het noorden is. Meestal is dit in de vorm van een tekening die lijkt op een kompas. Voor het gemak is op de meeste kaarten het zuiden onderaan de kaart en het noorden bovenaan.
Het ‘noorden‘ is iets anders dan het ‘magnetische noorden‘. Het magnetische noorden is geen vast punt, maar verplaatst zich ieder jaar. Dus als je met een kompas en kaart aan het wandelen bent wijst de kompasnaald niet de bovenkant van de kaart aan! Het kaartnoorden en magnetische noorden zijn net iets ander. Daarom vind je op topografische kaarten een tekening waarop de afwijking ten opzichte van het magnetische noorden staat aangegeven. Dit is overal op aarde anders. Als je met een kompas op pad gaat, let hier dan op bij je kaartkeuze (de drie WWW’s).
Adressen
Op plattegronden van steden en bijvoorbeeld de camping vind je belangrijke adressen. Bijvoorbeeld van de drukkerij waar de kaart is gedrukt. Op toeristische kaarten staan vaan de adressen van supermarkten, campings en vooral ook politiebureaus en ziekenhuizen genoemd. En dat kan heel erg handig zijn. Vooral als bij de adressen ook de leuke pretparken, restaurants en bezienswaardigheden staan.
De taal
Tot slot weer iets dat voor de hand ligt. Denk er aan, bij het kopen van je kaart, dat je deze ook kunt lezen. Je hebt er weinig aan als de legenda en informatie in het Spaans zijn als je die taal niet lezen kunt. Als je een reis boekt via een reisbureau kun je meestal ook wel een kaart van dat land of gebied kopen met een Nederlandse beschrijving. En gelukkig kun je ook op internet veel Nederlandstalige kaarten vinden.
Toch zijn vertaalde kaarten vaak niet zo nauwkeurig. Als je echt alles van een gebied wilt weten, kun je het beste toch een kaart in de taal van het land nemen waarop bijvoorbeeld scholen, monumenten en supermarkten staan genoemd. Dat kan toch erg handig zijn.