Rasterverdeling

Een rasterverdeling op een kaart kan je met verschillende dingen helpen. Het verschilt per kaart en voordat je je kaart kiest (de drie W’s) is het handig op te weten waarvoor je het  raster nodig hebt.

  • Het snel aflezen van afstanden via de schaalverdeling
  • Het terug vinden van namen via het register
  • Het bepalen van de plaats via GPS (voor de gevorderde kaartlezer)

Een rasterverdeling verdeelt je kaart in vierhoekige stukken. Dit wordt gedaan met horizontale en verticale lijnen, ook wel X en Y as genoemd. Op sommige kaarten is deze verdeling heel eenvoudig, in vierkante blokken. Maar op veel kaarten wordt deze verdeling bepaald aan de hand van coördinaten of kaartprojectie. Maar dit is niet meteen van nodig om te weten als je net leert kaartlezen.

De schaalverdeling

De meeste rasters geven vaste afstanden aan, zoals een kilometer, tien kilometer of honderd kilometer. Als je weet dat een centimeter op de kaart een kilometer is en je rasterverdeling blokken van vijf bij vijf centimeter is, dan weet je dat elk vak vijf bij vijf kilometer is. Zo kun je snel afstanden aflezen op de kaart of bepalen hoe groot een gebied of plaats is.

Het register

Als je in het register een verwijzing naar de kaart vindt, zoals 65 A1, dan wordt bedoeld dat de kaart op bladzijde 65 staat. A1 staat voor een vak in de rasterverdeling. Hier wordt van A 1 bedoeld. De A staat voor de X-as, de 1 voor de Y-as.

Plaatsbepaling

Het raster kan ook helpen bij de plaatsbepaling met GPS. De X en Y as geven coördinaten aan die worden gebruikt bij Topografische kaarten en satelliet navigatie. Dit kan per land verschillen en is echt iets voor de gevorderde kaartlezer.

Related Items