Tijdmachine

Als je een plaats wilt bestuderen kun je gebruik maken van historische kaarten, thematische kaarten en plankaarten.

Historische kaarten

Historische kaarten is een algemene naam voor kaarten die de situatie weergeven zoals die in het verleden was. Door deze historische kaart te vergelijken met de nieuwste kaarten kun je zien hoe het landschap zich in de loop van de jaren of eeuwen heeft ontwikkeld. Bij hele oude kaarten is dit wel lastig, omdat hier niet altijd alle werelddelen op staan! Bij erg oude kaarten moet je er ook aan denken dat de mensen die de kaart vroeger tekenden, geen beschikking hadden over luchtfoto’s, satellietnavigatie en landmeetapparatuur. Dus wees niet verbaasd als kustlijnen en rivieren op de kaart net iets anders lopen als in het echt.

Thematische kaarten

Een thematische kaart geeft informatie over een bepaald thema voor een bepaald gebied. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen er wonen, welke bodemsoort er op een bepaalde plek is of hoeveel mensen verdienen met hun werk.

Plankaarten

Plankaarten zijn eigenlijk niets anders dan het tegenovergestelde van historische kaarten. Alleen geven plankaarten niet het verleden weer, maar hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien. En plankaart is de weergave van een plan en dat plan kan in de toekomst veranderen of zelfs helemaal niet doorgaan.

Door plankaarten, thematische kaarten en historische kaarten van je bestemming en route te bestuderen leer je de omgeving erg goed kennen en begrijpen. Deze kennis kan je helpen bij het vinden van de weg als je er bent. Zo kan een nieuw industriegebied niet op jouw kaart staan, maar omdat je de plankaart hebt gezien weet je dat het er ligt. Dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld een oude spoorlijn. Deze staat misschien niet op je kaart, maar is nog steeds herkenbaar aan het lange rechte zandpad dat door het bos loopt.

Related Items