Je hebt in op de vorige pagina’s de belangrijkste kennis opgedaan die je nodig hebt voor het lezen van kaarten en het vinden van de weg als je niet weet waar je bent. Eerst hebben we bepaald welke kaart we willen meenemen, vervolgens hoe we deze moeten gebruiken. Dit is natuurlijk erg handig om te kunnen ‘overleven’ of om een gebied te leren kennen. Maar een landkaart is net als een foto: een landkaart vertelt meer dan duizend woorden.
Hoewel een landkaart een momentopname is zit er veel kennis in verborgen over de historie van het gebied, de toekomst van het gebied, de cultuur van het land waaruit de kaart komt en vooral ook de tekenaar van de kaart zelf. Het is namelijk de tekenaar die bepaalt wat er op de kaart staat en hoe dit er uit ziet en dat kan zorgen voor verassingen!
Een goed voorbeeld uit de werkelijkheid hiervan was te zien bij de ontwikkeling van een groot industriegebied in Noord-Limburg. Tijdens de presentatie van de plannen werd een kaart getoond met de stad (grijs), snelwegen (rood), waterpartijen (blauw) en het geplande industriegebied (geel). Op de kaart ontbrak echter een kleur, namelijk groen. Als de kaarttekenaar alle bossen op de kaart had getekend, dan zou iedereen direct gezien hebben dat het industriegebied midden in een groot natuurgebied kwam te liggen.
Gebruik bij het lezen van een kaart je eigen verstand en inzicht. Je kunt je hierin net zo veel verdiepen zoals je wilt. Een paar voorbeelden van verborgen informatie in landkaarten vind je hieronder: