De levenscyclus van juffers en libellen

GeleedpotigenInsecten > Juffers en Libellen > Levenscyclus

De levenscyclus van een libel

De levenscyclus van de libel bestaat uit 3 fases, namelijk ei, larve en volwassen libel.

Het ei

De eitjes van libellen treffen we aan in dode oeverplanten, net boven of net in het water, in de modder op de oever of zelfs de bodem van de plas of poel. Dit is afhankelijk van de soort. Elk vrouwtje legt wel honderden tot duizenden eitjes en afhankelijk van het tijdstip in het seizoen en de soort duurt het slechts enkele weken of maanden eer deze eitjes uitkomen.

De Larve

De larve brengt zijn leven in het water door. Dit kan variëren van 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de soort. De larve leeft van waterbeestjes en zelfs kleine visjes staan op zijn menu. Na ongeveer 9-16 vervellingen is hij dan eindelijk een volwassen libel geworden.

De Volwassene (Imago)

De larve is eindelijk herkenbaar als libel na zijn laatste vervelling. Het is dan een volwassen exemplaar geworden. Van deze laatste vervellingen kunnen we vaak nog het een en ander aantreffen. Een leeg velletje aan een takje net boven de waterrand is het bewijs dat er weer een nieuw volwassen exemplaar is. Een nieuwe libel moet eerst nog enkele uren “drogen” voordat het op weg kan. Deze laatste fase van de libel duurt slechts 1-5 maanden en heeft slechts als doel voortplanting…

De levenscyclus van juffers en libellen