Mazelen

Mazelen

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus.  Je kunt mazelen oplopen als je geen mazelen gehad hebt en niet tegen mazelen bent ingeënt. In Nederland worden kinderen gevaccineerd middels het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe herken je mazelen?

De klachten kunnen zijn:

  • koorts
  • zich ziek voelen
  • neusverkoudheid
  • hoesten
  • ontstoken ogen (iemand kan niet goed tegen licht)
  • kleine witte vlekjes in de mond (bij 1 op de 3 patiënten)

Na 3 tot 7 dagen ontstaan er rode vlekjes. Deze beginnen achter de oren en verspreiden zich over het hele lichaam. Deze vlekjes voelen heel ruw aan.

Bij mazelen komt soms middenoorontsteking voor. In ernstige gevallen krijgt iemand longontsteking of hersenontsteking. Heel soms veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die pas jaren na de mazelen begint. Deze late vorm van hersenontsteking is dodelijk.

Voor wie is mazelen een risico?

  • Hele jonge kinderen. Vooral jonge baby’s van moeders die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad. Zij hebben een verhoogde kans op ernstige ziekte en overlijden.
  • Volwassenen: hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op ziekenhuisopname.
  • Kinderen met een ernstig  verminderde afweer. Zij lopen risico op een zeer ernstige, mogelijke dodelijke infectie.
  • Zwangeren die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad. Mazelen veroorzaakt bij het kind geen aangeboren afwijkingen. Maar het kan in zeldzame gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.

Hoe krijg je mazelen?

Het mazelenvirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als iemand met mazelen hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Maar vergeet ook niet baby’s, peuters en kleuters. Zij stoppen vaak speelgoed of hun handen in hun mond. Zeker op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school lopen ze een verhoogd risico op besmetting. Kinderen spelen met elkaar en delen elkaars speelgoed.

Mensen kunnen elkaar besmetten zodra de eerste klachten beginnen. Ze blijven besmettelijk tot en met 4 dagen na de eerste vlekjes.

Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is veel besmettelijker dan bijvoorbeeld griep. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen. Meestal rond de 10 dagen. En dat is waar het gevaar zit. Je kunt dus al besmet zijn en anderen besmetten zonder dat je zelf klachten hebt.

Bron: RIVM

Related Items