Kinderziekte de mazelen

virussen > Mazelenvirus

Classificatie:

Het mazelenvirus valt onder de Paramyxoviridae, de ziekte zelf staat bekend als mazelen of rubeola.

Voorkomen:

De mazelen is een zeer besmettelijk virus dat vooral onder jonge kinderen voor komt, het wordt overgedragen via niezen en hoesten. De incubatietijd bedraagt 8-14 dagen.

Symptomen:

De eerste symptomen lijken op een gewone griep of verkoudheid, namelijk koorts, hoesten, loopneus, ontstoken ogen. Deze fase van de mazelen is het meest besmettelijk. Hierna krijgt de patient vlekjes aan de binnenkant van de wangen gevolgd door vlekken op de huid (zie foto)

Complicaties:

Bij de mazelen kunnen ernstige, soms zelfs levensbedreigende, complicaties optreden zoals middenoorontsteking, longontsteking en hersenvliesontsteking. Daarnaast is het zo dat een groep mensen op de lange termijn zelfs kan bezwijken aan een fatale hersenontsteking (subacute scleroserende panencephalitis) Vooral kinderen onder de 5 jaar en volwassenen lopen het grootste risico op complicaties…

Besmettingsgevaar:

De mazelen is zeer besmettelijk zeker omdat tijdens de besmettingsfase de ziekte aangezien wordt voor een gewone griep en men dus niet in quarantaine verblijft maar gewoon onder de mensen is.

Behandelwijze:

Er is geen behandeling voor mazelen!

Verspreiding voorkomen:

Tegenwoordig worden de kinderen gevaccineerd tegen de mazelen. Deze vaccinatie helpt  verspreiding te voorkomen. De ziekte is dan ook bijna verdwenen in Nederland, maar helaas steekt het zo af en toe zijn kop weer op. (Onder mensen die niet gevaccineerd zijn). Eenmaal de Mazelen gehad zal een nieuwe besmetting niet snel meer voorkomen, daarom zijn er nog altijd mensen die bewust hun kinderen laten besmetten met de mazelen. Hierbij vergeten ze echter dat 1 op de 1000 patiënten sterft…

Kinderziekte de mazelen