mieren-bestrijden

GeleedpotigenInsecten > Vliesvleugeligen > Mieren > Bestrijden van mieren

Last van wespen? Maak zelf een wespenval!

Mieren, hoe nuttig ze ook zijn, kunnen soms behoorlijk vervelend zijn in huis en in de tuin. Een enkele mier die de keukenvloer verkent is niet zo’n probleem. Doodt de mier en grote kans dat het daar bij blijft. De werkster kan haar soortgenoten namelijk niets doorvertellen. Ook in de tuin is het niet zo’n ramp als een aantal mieren het op je limonadeglas voorzien hebben. Ruim de glazen na gebruik op en poets even de tafel af.

Gelukkig blijft het vaak bij korte bezoekjes. Maar wanneer de mieren een weg aanleggen naar de jampot of naar de voedselvoorraad, of wanneer het terras verzakt en de mieren aan alle kanten tegen het tuinmeubilair aankruipen is het toch tijd voor een bestrijdingsplan. In bijna alle gevallen kan dit door middel van eenvoudige middeltjes, maar in enkele gevallen is het toch nodig om een ongediertebestrijder in te schakelen.

Lastige mieren

Er zijn verschillende mieren die voor overlast kunnen zorgen. Sommige soorten bouwen buiten hun nest, maar enkele soorten leven graag binnenshuis.

Meer lastige insecten: wespen, muggen en teken.

Zwart en  Bruine wegmier

De wegmieren en de rode bosmieren wonen buiten. De kleine wegmieren leven graag op plaatsen die door de zon snel warm worden. Onder bestrating bijvoorbeeld. Er zijn verschillende milieuvriendelijke manieren om de mieren te verwijderen. Maar een open en gevarieerde tuin zal ook bijdragen. Door op verschillende plekken een steen neer te leggen of een border te plaatsen vinden de wegmieren al snel een goed onderkomen. Daar vinden ze voldoende voedsel en hebben al de zoetigheid in jouw keuken helemaal niet nodig.

De Rode Bosmier

Bosmieren zorgen zelden voor problemen in huis. De mieren  zoeken vooral larven, rupsen en dode insecten, een boom of struik met bladluizen en materiaal om hun nest te bouwen. Deze zijn zelden in huis te vinden. Al is het wel goed mogelijk dat een houten schuur of omheining een ideale plek kan zijn om een nestje te bouwen. In de tuin zijn ze veel vervelender. Een enkele mier is het probleem niet, maar als ze een complete snelweg van het nest naar de tuin aanleggen en de kinderen hebben daar net hun speelplekje dan kan dat best vervelend zijn. Ook op het terras wil je liever niet de hele tijd bosmieren van je been af vegen. Er van afkomen is moeilijk. De natuurbeschermingswet verbiedt het doden van de mieren en het verstoren en weghalen van nesten. In speciale situaties kan een nest met vergunning worden verplaatst.

De Glanzende Houtmier

Glanzende houtmieren houden van vochtig hout. Je vind ze vaak onder bomen tussen de wortels. Buiten het nest ligt vaak een waaier van zand en fijn zaagsel. Deze mieren leggen net als bosmieren lange paden aan van het nest naar een voedselbron. Als de voedselbron is uitgeput verleggen ze hun pad naar een andere voedselrijke plek De paden worden tientallen meters lang. Behalve onder bomen tref je deze mieren aan in omgevallen boomstammen die ze helemaal bevolken, of vervelender tussen de muren en vloeren van een huis. Hiervoor zijn nauwelijks huis tuin en keuken tips. Het bestrijden van zo’n nest is zonder specifieke middelen en kennis ondoenlijk. Het is aan te raden om dit altijd aan een professionele plaagdier bestrijder over te laten.

Faraomier

In tegenstelling tot de drie bovenstaande soorten woont de faraomier uitsluitend binnenshuis. Ze komen oorspronkelijk uit warmere streken en houden daarom van warme plekjes in huis, achter tegels, onder de plinten, planken tegen de muur etc. Ze houden vooral van vlees. Ze hebben het gemunt op vleeswaren, maar ook op ander eetbaar spul in huis. Helaas beperken ze zich niet tot dood vlees. Ze eten graag van vlees in wonden. Hierdoor kunnen ze heel vervelend zijn voor bijvoorbeeld gewonde huisdieren en natuurlijk wij zelf als we een open wond hebben. Vooral in zieken en verpleeghuizen moet de Faraomier weg worden gehouden. Overlast kan worden beperkt door alles goed schoon te houden. Bestrijding kun je het beste over laten aan een professionele ongedierte bestrijder.

Witvoetmier

Deze onbekende mier komt net als de Faraomier alleen in huis voor. Ze zoeken beschutte en moeilijk bereikbare plekken op zoals in elektronische apparaten, onder de vloer etc. De mieren houden vooral van zoet voedsel, zoals broodbeleg en de honing in bloemen. Daarom kom je ze in kassen, overdekte tuinen en zelfs terraria tegen. Ze verspreiden helaas snel bacterien en bestrijden is erg lastig omdat een nest uit meerdere koninginnen bestaat. Bestrijding moet altijd in alle mogelijke ruimten gebeuren, want als je een nest verdelgt en enkele koninginnen overleven dit, dan hebben ze binnen de kortste keren nieuwe kolonies gesticht elders in huis.

mieren-bestrijden