mieren-informatie

GeleedpotigenInsecten > Vliesvleugeligen > Mieren > Informatie voor een werkstuk of spreekbeurt

Voor een spreekbeurt of werkstuk is het natuurlijk leuk om grappige of bijzondere weetjes en feitjes te noemen. Hieronder staat slechts een kleine greep uit de wondere wereld der mieren. Bij de weetjes vind je ook een link naar de bron voor als je er meer over wilt weten. (Deze zijn overigens wel bijna allemaal Engels).

Hoeveel mierensoorten bestaan er?

Er zijn ongeveer 12464 soorten bekend. Maar er komen er ieder jaar bij.
Hymenoptera Name Server, Ohio State University

Je met opzet laten steken?

Bullet ants (“Kogelmieren”)  worden door een inheems volk in Brazilië gebruikt voor een soort inwijdingsritueel. Als jongens oud genoeg zijn om strijder te worden krijgen ze een handschoen aan met hinderden chagrijnige mieren. Ze steken de dappere man natuurlijk flink en die zal er dan ook dagen lang last van hebben! Deze mier staat ook te boek als de giftigste mier ter wereld
Bullet Ant, Animal Review blog,  2009
De aantrekkingskracht van van een kogelmier, GEOlution, 2009

Kunnen mieren zwemmen?

Nee. Mieren kunnen niet zwemmen. Maar in de Australische mangroven woont een soort die daarop een uitzondering is: Polyrhachis sokolova. Ze leven onder de wortels van bomen en als het vloed is zwemmen ze naar buiten. Fire ants kunnen zich zelf redden door een bal van mieren te vormen die blijft drijven.
Scientists discover swimming ants, abc.net.au., 2007
Red Imported Fire Ants (Solenopsis invicta), Jeff Abrams 2005

Wat is de dodelijkste mier?

De Afrikaanse Saifu of driver-ant Dorylus nigricans staat te boek als dodelijk, maar er is slechts een geval bekend. Dit betreft een baby die door de trekkende mieren wordt gedood. De dodelijkste mier voor mensen is waarschijnlijk de Fire ant. In 1998 werden de dossiers van bijna 30.000 slachtoffers onderzocht. Daarvan waren er 83 overleden en twee bijna. Natuurlijk is dit een gedateerd onderzoek. In 2009 komen de fire ants in steeds meer Amerikaanse steden voor en natuurlijk in Zuid Amerika. Daar komen ze vandaan. Het aantal slachtoffers zal nu  waarschijnlijk hoger liggen.
Invasivespeciesinfo.gov…rifa, invasivespeciesinfo.gov
The ants, Volume 514,Bert Hölldobler, Edward O. Wilson
Medical toxicology, Richard C. Dart
Survey of fatal anaphylactic reactions to imported fire ant stings,
Rhoades RB; Stafford CT; James FK Jr 1989

Hoe klein is de kleinste mier ter wereld?

Dat is absoluut de Carebara (Oligomyrmex) uit Australie. De werksters zijn slechts 0,75 mm groot.
Guardian.co.uk Leptanilla revelierii
There are 262 species of ants in Japan, Gakkens photo encyclopedia
Myrmicinae Genus: Carebara, Antweb.org, 2009

Wat is de grootste mier ter wereld?

In de prehistorie leefde de reuzemier (Formicium giganteum) maar die is 46 miljoen jaar geleden uitgestorven. Hun koninginnen werden 5,5 centimeter lang. Tegenwoordig moeten we naar Afrika voor de grootste mieren. We komen weer bij de dodelijkste mieren uit: Dorylinae. De mannetjes noemen ze ook wel sausage fly, vanwege hun worstachtige uiterlijk. Koninginnen kunnen maar liefst 10 centimeter lang worden!
Antbase.org, dorylinae
Wikipedia, Dorylus
World’s Largest Ant, Educateearth, ‘Nova’ 2007

De eerste mier op aarde

Een van de oudste mierensoorten is de Gerontoformica cretacica. Deze werd gevonden in een stuk amber uit Frankrijk. In 1998 vonden wetenschappers in New Jersey een 92 miljoen jaren oud fossiel. Hij heet Brownimecia clavata en leefde in de tijd van de dinosaurussen. De mier Martialis heureka wordt gezien als een levend fossiel. Deze soort zou afstammen van een mierensoort die 120 miljoen jaar geleden ontstond uit wespen. De Gerontoformica cretacica die in Frankrijk werd gevonden is zo’n 100 miljoen jaar oud.
Une fourmi fossile, Histoires naturelles France
Primitive New Ants in Cretaceous Amber from Myanmar,
Michael S. Engel, David A. Grimaldi 2005

Eureka! Heureka! An Astonishing New Ant!, Alex Wild 2008

Welke mier kan het snelste bijten?

De snelste aanvalsbeet komt van de Trap-jaw mier (Odontomachus). Niet alleen de snelste der mieren, maar van alle dieren! De snelheid waarmee de kaken een prooi vangen is, schrik niet,  233 kilometer per uur!
Powerful jaws could inspire propulsion systems of miniature robots,
MSNBC 2006

Hoe oud kan een mier worden?

Hier is weinig onderzoek naar gedaan. Formica koninginnen kunnen 25 jaar oud worden. De zwarte wegmier Lasius niger kan in gevangenschap zelfs 28 jaar oud worden.
Antfarm Yuku
Waldameisen , Karl-Heinz Baake Bio-Gärtner.de

Hoe snel kan een mier lopen?

Dit hangt helemaal af van de soort, de lading die de mier draagt en het weer. Maar in de meest gunstige situatie kan een grote mier zo’n 300 meter afleggen in een uur.
Wood ants and their speed

Wat is de zeldzaamste mier ter wereld?

De Draculamier op Madagaskar zou dat nog wel eens kunnen zijn. Entomologen denken dat dit de schakel is tussen de oermieren en de moderne mieren. (Al kan de Gerontoformica cretacica bij ‘De eerste mier op aarde’ ook op die titel aanspraak maken)
Dracula Ants: The Missing Link, Brian Fisher 2005

Wat is de giftigste mier?

De Kogelmier Paraponera clavata in Zuid-Amerika waarschijnlijk. Zijn steek kan spieren verlammen. Tien steken zijn gegarandeerd dodelijk.
Giant tropical bullet ant, Paraponera clavata, Randy C. Morgan

De irritantste mier ter wereld

Dit is waarschijnlijk de Faraomier. Monomorium pharaonis. Deze en andere mieren uit zijn familie komen over vrijwel de hele wereld voor en zorgen dus overal voor overlast.
Monomorium pharaonis (Linnaeus)

De meest destructieve mier ter wereld?

De black carpenter ants in de VS eten geen hout, maar ze graven hele gangen en kamers uit in hout. Hierin leggen ze tienduizenden eitjes. En als die uitkomen en groot zijn geworden gaan die mieren ook gangen graven. Camponotus pennsylvanicus is dus voor mensen het meest destructief. Dorylus, een groep mieren die we ook wel legermieren noemen en al vaker op deze pagina is genoemd kan massaal andere insecten doden. Een leuke legende komt uit China. Aan de Gele rivier hadden dorpsbewoners een dijk gebouwd tegen overstromingen. Maar de mieren groeven gangetjes door de dijk. Het wassende water spoelde de gangetjes uit waarna de dijk instortte met overstromingen tot gevolg.
Carpenter ants … the invasion of the home snatchers, Bruce Wenning 2006
The Collapse of a Thousand-Mile Dike Caused by Ants’ Nests
Translated by  Guan Ming from zhengjian.org/

Bron: Amazing ant fatcts op Ant-maps.com

mieren-informatie