Mond en Klauwzeer MKZ

virussen > Mond en Klauwzeer

Mond- en klauwzeer

  • Ook wel: MKZ
  • Latijn: Aphtae epizooticae
  • Aphthovirus (Picornavirussen  of zeer kleine virussen)
  • fièvre aphteuse, Maul- und Klauenseuche, foot-and-mouth disease

Voorkomen:

Komt voor bij evenhoevigen: runderen, warkens, schapen, herten en geiten.

Veroorzaker:

Er zijn 7 Picornavirussen virussen die de ziekte kunnen veroorzaken, waaronder de veel voorkomende typen A, O en C. Daarnaast zijn er vier andere minder algemene typen bekend en tientallen subtypen.

Symptomen:

De incubatietijd is drie weken. Daarna blaren rond de mond, hoeven en uiers. De dieren hebben koorts, geirriteerde keel, verliezen eetlust en raken veel gewicht kwijt. Bij zwakke dieren kunnen er ook hartproblemen ontstaan. De melkproductie daalt. Ongeveer 1 % van de besmette dieren bezwijkt, bij jongen ligt dit hoger. Bij de sterkere dieren gaan de symptomen na twee weken over en genezen de dieren. Runderen bouwen zelfs weerstand tegen de ziekte op.

Besmettingsgevaar:

Besmetting kan via contact, maar ook via de lucht plaatsvinden. De ziekte verspreid zich snel. Wel is het mogelijk om dieren in te enten, maar veel landen laten vee en dierproducten na entng niet meer toe. Enten gebeurt daarom alleen preventief als de zietke in het land aanwezig is. Dit noemt men ‘noodvaccinatie’ .

ID-Lelystad heeft onderzoek gedaan naar de verspreiding via wind. Hieruit bleek dat koeien makkelijk op tien kilometer afstand kunnen worden besmet. Bij varkens is dat bepekt tot twee kilometer. In gebieden waar veel veehouderijen dicht bij elkaar liggen is de kans op verspreiding groot.

Behandelwijze:

Behandelen tijdens de ziekte is momenteel niet mogelijk. Wel bouwen koeien weerstand tegen de ziekte op nadat ze ziek zijn geworden. Het reinigen van stallen kan worden gedaan met bijvoorbeeld citroenzuur.

Verspreiding voorkomen:

De verspreiding van de ziekte gaat snel. In 2001 brak in Engeland MKZ uit waarna het virus zich over het hele land en delen van het Europeese vaste land verspreidde. Alleen al in de UK moesten 4 miljoen dieren worden afgemaakt. Om verspreiding te voorkomen worden tegenwordig na een uitbraak direct strenge maatregelen genomen. De maatregelen gelden voor boeren en voor hobby veehouders. Er is geen onderscheid.

  • Vervoersverbod
  • Sluiten van grenzen voor vee
  • Beschermingszone van 3 kilometer
  • Toezichtszone van 10 kilometer
  • Ruimen van zieke dieren en dieren in de directe omgeving.

In 2001 werd enkele dagen gewacht met een vervoersverbod. Waarschijnlijk kon de ziekte zich daardoor zo snel verspreiden.

MKZ en mensen

Er is in 1966 een menselijke variant in Groot Brittanie opgedoken, daarna niet meer. De symptomen zijn bij mensen veel minder ernstig. Besmetting vind alleen plaats als er veel en direct contact is geweest met zieke dieren. Na een week verdwijnen de symptomen weer.

Recente uitbraken


MKZ in Engeland in 2007