Olierampen op zee
Olierampen op zee hebben altijd een enorme impact op het ecosysteem. Duizenden dieren raken met olie besmeurd waardoor ze sterven. Daarnaast zorgt olie als het aan land spoelt voor nog veel meer millieuschade. Waadvogels raken besmeurd, of de fourageergebieden zijn vernietigd. Daarnaast is de zwarte smurrie een nachtmerrie voor mensen die op het strand recreeren. Een olieramp kan dus indirect ook gevolgen hebben voor de economie. Hoewel we twijfels hebben van de Europese aanpak in het verleden is de samenwerking tegenwoordig goed. Landen werken samen om olie op zee te bestrijden. Zo worden er op 27 januari 2005 twee olievlekken op de Noordzee waargenomen. Duitse en Nederlandse instanties werken samen op de olie op te ruimen. Lees het persbericht hieronder.
Persbericht: Duitse melding olieverontreiniging
Bron: Verkeer en Waterstaat
Actieve inzet Nederland na Duitse melding olieverontreiniging
Een Duits surveillancevliegtuig heeft gisteren omstreeks 17.15 uur twee grote olievlekken op het Duitse deel van de Noordzee ontdekt, zo’n 90 kilometer uit de kust van Ameland.
Rijkswaterstaat heeft na deze melding direct het oliebestrijdingsvaartuig ms. Arca naar het gebied gestuurd. Duitsland stuurde direct het ms. Neuwerk en het ms. Mellum. Het Kustwachtvliegtuig heeft vandaag inspecties uitgevoerd. Daaruit bleek dat de vlekken dunne olie bevatten die niet op te ruimen waren. Indien de olievlekken dikker van samenstelling waren geweest, was voldoende capaciteit beschikbaar om ernstige vervuiling van de kust te voorkomen. Inmiddels zijn de olievlekken opgelost in het zeewater. Het ms. Arca is daarop teruggekeerd naar haar thuishaven Scheveningen.
Het ging om een olievlek van 220 m³ van 20 kilometer lang en 2 kilometer breed en een olievlek van 75 m³, 4 kilometer lang en 3 kilometer breed. De grootste olievlek dreef langzaam richting Nederland, maar vormde op dat moment nog geen bedreiging voor de Nederlandse kust.
Nederland en Duitsland werken bij dit soort meldingen nauw samen om de gevolgen van olievervuiling tegen te gaan. Daarom werd het oliebestrijdingsvaartuig ms. Arca van Rijkswaterstaat naar het gebied gestuurd. Rijkswaterstaat verwacht op basis van ervaring nauwelijks schadelijke gevolgen voor natuur en milieu.
Het is niet bekend op welke wijze de olie in zee terecht is gekomen en wie de veroorzaker is. De Duitse Kustwacht heeft gisteravond oliemonsters genomen om de daders te kunnen opsporen.
Rijkswaterstaat voert de komende dagen extra inspectievluchten uit boven de Wadden als extra controle. ”
Europeese samenwerking?
In 2002 hebben we een klein onderzoek gedaan aar het Europeese beleid m.b.t. oliepampen bestreiding. Hierbij werden de grootste rampen vanaf 1967 per wereld deel in een grafiek gezet. In de grafiek kun je de hoeveelheden olie zien die gemiddeld per jaar in het millieu komt. Je ziet dan dat Europa niet alleen de meeste en grootste rampen heeft gekend, maar ook het langst met dergelijke rampen te maken heeft gehad. Imiddels is er wel veel veranderd.