Plantenziekten

Net als dieren kunnen ook planten ziek worden. Wat wij vaak ‘bedorven’ of ‘rot’ noemen is vaak het gevolg van plantenziekte. Net als bij ons kunnen veel ziekten worden voorkomen of genezen. En er bestaan besmettelijke en erfelijke ziekten. Hieronder een kort overzicht.

Veroorzakers

Plantenziekten kunnen worden veroorzaakt door verschillende organismen.

Voorkomen

Het voorkomen van ziekten bij planten kan op veel manieren. Een plant wil, net als ons, vitaal zijn. Voldoende licht of juist niet te veel, genoeg water en frisse lucht. Ook beschadigingen maken planten kwetsbaar voor ziekten. Elke plant is ook anders en voedingsstoffen die voor de ene plant slecht zijn, kunnen voor een ander juist heel goed zijn. Om ziekten te voorkomen moet je elke soort plant apart bekijken.  Behalve voeding, licht en lucht kunnen planten ook worden versterkt door ze te behandelen met beschermingsmiddelen. een omstreden techniek is het veranderen van het genetisch materiaal waardoor ze een ingebouwde weerstand opbouwen. In het uiterste geval moeten planten worden weggegooid om besmetting van planten er om heen te voorkomen.

Genezen

Veel plantenziekten zijn nauwelijks te genezen. Insectenplagen kunnen wel worden bestreden met andere insecten of met bestrijdingsmiddelen. De plant kan zich daarna herstellen. Maar schimmels en virussen bijvoorbeeld tasten een plant vaak zo erg aan dat de plant sterft.

Maatschappelijk belang

Overal ter wereld verbouwen mensen gewassen voor de voedselproductie. Een besmettelijke ziekte kan oogsten verwoesten met alle gevolgen van dien. Behalve een tekort aan voedsel kunnen sommige ziekten schadelijk voor mensen zijn. De plant ziet er dan misschien wel goed uit, maar als je er zelf van eet kun je vervolgens doodziek worden.

Plantenziekten