In-liven

Wat zijn probiotica?

Probiotica of ook wel probioticum  is een preparaat of een product met levende, wel gedefinieerde micro-organismen in voldoende aantallen, dat de microflora in een bepaald orgaan van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer.

Wat zit er in In-Livin?

Volgens een flyer die ik op het internet gevonden heb, bevat In-Liven een cocktail van 13 Lactobacillus stammen namelijk:

 1. Lactobacillus bulgaricus (ondersoort van de delbruekii)
 2. Lactobacillus causasicus (bestaat niet!)
 3. Lactobacillus fermenti (bestaat niet!)
 4. Lactobacillus plantarum
 5. Lactobacillus brevis
 6. Lactobacillus heleveticus (bestaat niet!)
 7. Lactobacillus lactis (ondersoort van de delbruekii)
 8. Lactobacillus bifidus (bestaat niet!)
 9. Lactobacillus leichmanni
 10. Lactobacillus sporogenes (bestaat niet!)
 11. Lactobacillus acidophilus
 12. Lactobacillus delbruekii
 13. Lactobacillus caseii (bestaat niet!)

Werkzaamheid

De werking mag in twijfel getrokken worden. ze spreken namelijk dat ze degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan hebben naar de werking van bovenstaande bacteriesoorten, maar de Lactobacillus bifidus is geen bacteriesoort. Het is zelfs zo dat wetenschappelijk gezien deze naam al in 1969 in de prullenbak verdwenen is.

Hetzelfde geldt voor de Lactobacillus sporogenes, deze naam is door aanpassingen in de taxonomie al in 1939 door wetenschappers in de prullenbak gegooid.

Daarnaast bestaat de Lactobacillus fermenti niet (Lactobacillus fermentum wel overigens maar je mag niet aannemen dat men deze bedoelt!)

Hetzelfde geldt overigens voor de Lactobacillus heleveticus, deze bestaat niet terwijl de Lactobacillus helveticus wel bestaat.

Lactobacillus causasicus is zelfs een hele fraaie bacterie, die heeft namelijk nooit bestaan en is dus volledig verzonnen…

Wederom een bacterie die niet bestaat, de Lactobacillus caseii. Men kan voor het gemak aannemen dat het om de Lactobacillus casei gaat en er een spelfout is gemaakt, maar dat is gevaarlijk want deze bacterie heeft namelijk nog enkele ondersoorten.

Related Items