Rabiësvirus (Hondsdolheid, lyssa)

Virussen > Hondsdolheid, rabiës,of lyssa genoemd.

Voorkomen

Ieder jaar worden ongeveer 10 miljoen mensen gebeten door dieren waardoor ze mogelijk besmet zijn geraakt. In bijna alle gevallen wordt een behandeling gestart. Toch sterven er elk jaar ongeveer 60.000 mensen aan het rabiësvirus. De meeste gevallen vinden plaats in Azie, maar ook in Afrika komen relatief veel besmettingen voor.

Veroorzaker

Het rabiësvirus is een  rhabdovirus en veroorzaakt hondsdolheid

Symptomen

Na een beet door een besmet dier verspreid het virus zich via de zenuwen. Gevoelig voor licht en geluid, hoofdpijn, moe en een verminderde eetlust. Lichte koorts en een geïrriteerde keel. Later kunnen spieren verkrampen, waardoor ledematen en bijvoorbeeld adehalingsspieren verkrampen. Zonder behandeling is de ziekte vrijwel altijd dodelijk.

Besmettingsgevaar

Het virus wordt verspreid door verschillende dieren zoals honden, vossen, katten, apen, wasberen en vleermuizen. Deze dieren dragen het virus bij zich, en verspreiden dit door andere dieren of mensen te bijten.

Behandelwijze

Er zijn vaccinaties beschikbaar tegen hondsdolheid. De bijwerkingen zijn echter zo groot, dat met dit zo min mogelijk gebruikt. Alleen als iemand is gebeten zal er zeker worden gevaccineerd om de ziekte te bestrijden.

Verspreiding voorkomen

In bepaalde gebieden in de wereld is hondsdolheid een veel voorkomende ziekte. Bij een langdurig verblijf kun je je laten inenten. Dieren die de ziekte kunnen dragen moet je niet zonder handschoenen aanraken en voorkom situaties waarin je er door gebeten of bekrabt kan worden.

Rabiësvirus (Hondsdolheid, lyssa)