Roodrugspin: Latrodectus hasselti (Roodrugspin)

Nederlandse Naam: Roodrugspin
Wetenschappelijke naam: Latrodectus hasselti
Verspreiding:
Australie

Taxonomie:

  • Latrodectus
    • Latrodectus hasselti (Roodrugspin)

 

 

Informatie:

familie van de zwarte weduwe die in de USA leeft…

in Australië bekend als: “the Redback on the dunny seat” (de roodrug op de latrine/buitentoilet) of “jockey spiders” (meeliftende spinnen)

natuurlijke vijanden

Daddy-long-legs Spinnen en White-tailed Spinnen

voedsel

insecten, soms grote sprinkhanen en hagedissen

Web

Vrouwtjes leven gewoonlijk hun hele leven in hun web dat er erg rommelig uitziet.

vrouwtjes

vrouwtjes zijn zwart van kleur, zelden bruin met een duidelijke oranje tot rode lengte streep over de bovenste abdomen. Soms is de streep onderbroken en is er een rood oranje vlek aan de onderzijde van de abdomen zichtbaar. De vrouwtjes hebben een lichaamslengte van 1 cm en slanke benen.

jonkies

de onvolwassen spinnen hebben bovendien nog witte vlekken op hun abdomen.

mannetjes

de mannetjes zijn slechts 3-4 mm lang en de rode streep is veel minder duidelijk aanwezig. Het lichaam is licht bruin van kleur met witte markeringen aan de bovenkant van de abdomen.

Voortplanting

mannetje offert zichzelf op voor de paring. Het vrouwtje begint het mannetje op te eten terwijl ze aan het paren zijn. Met wat geluk vind er bevruchting plaats…
bevruchte eitjes: Als het vrouwtje eenmaal bevrucht is kan ze de eitjes tot wel 2 jaar na de geslachtsgemeenschap bewaren en legt ze verschillende batterijen eieren. Ze is veel tijd kwijt met het maken van tot 10 eierzakjes waar een kleine 250 eieren in zitten. Slechts 3 weken later kan ze weer 10 van deze eierzakjes produceren. De eierzakjes zijn ongeveer 1 cm groot en verkleuren van wit naar bruin. Na verloop van tijd komen hier kleine groene spinnetjes uit.

volwassen

Binnen 4 maanden is een vrouwtje volwassen, ze kan tot 3 jaar oud worden. Mannetjes zijn binnen 90 dagen geslachtsrijp en leven slechts 6 tot 7 maanden.
Bijten: Alleen de vrouwtjes kunnen bijten, maar aangezien deze spinnen niet of nauwelijks het web verlaten is de kans op een beet erg klein. Je zult dus een beet op lopen als je per ongeluk met je hand of been in een web verzeild raakt.

Spinnebeet

Een beet van de spin kan dodelijk zijn, maar hoeft niet… De kaken zijn zo klein dat de kans dat het gif binnendringt in het lichaam erg klein is.  Het gif zorgt voor een acute reactie van het zenuwstelsel, waardoor de extreme pijnen beginnen.

Vroege symptomen zijn: Zweten ook op de plek van de beet,  misselijkheid en overgeven, spierverslapping en intense pijn.
Antiserum: Er is een antiserum dat zo snel mogelijk na de beet toegediend moet worden. voor meer info : www.wch.sa.gov.au/paedm/clinto…

eerste hulp: Leg een ijspak op de spinnenbeet. Leg GEEN drukverband aan en bind het ledemaat NIET af. Laat de persoon rustig liggen en haal/bel een ambulance. Ga NIET snijden in de insectenbeet

vangen

vang bij voorkeur de spin die de beet veroorzaakt heeft voor een positieve identificatie.

Verspreiding

De spin is met een opmars bezig over de hele wereld. Het past zich gemakkelijk aan aan nieuwe omstandigheden en het nest wordt tegenwoordig ook aangetroffen onder veranda’s in schuurtjes en latrines/buiten toiletten.

Related Items