SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome

virussen >  SARS

SARS: Oftewel : Severe Acute Respiratory Syndrome vertoont veel overeenkomsten met NCOV (Novel Coronavirus)

Symptomen:

  • Hoge koorts > 38°, Droge hoest
  • Kortademig of moeilijk kunnen ademen
  • Mogelijk optreden van longontsteking
  • Andere bijkomstige symptomen zijn: hoofdpijn, stijve spieren, bedorven eetlust
  • algemene gevoel van ziek zijn, verward, uitslag en diarree

Besmettingsgevaar:

Als we ons baseren op de huidige beschikbare gegevens dan kunnen we zeggen dat SARS zich verspreid via lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon. Deze kleine vochtdeeltjes, ook wel airosolen genaamd zijn dus erg besmettelijk gebleken voor de directe omgeving van een patient. Men weet nog steeds niet hoeveel lichaamsvloeistof nodig is om besmet te raken. Volgens de laatste gegevens kan het SARS virus wel enkele dagen buiten het menselijk lichaam leven, dit vergroot natuurlijk de verspreiding van het virus en daarmee het besmettingsgevaar.

Infectiegebieden volgens de WHO in 2002

  • Canada:  Toronto
  • Singapore
  • China:   Beijing, Guangdong, Hong Kong Special Administrative Region of China, Shanxi, Taiwan Province
  • Vietnam:  Hanoi

Omgang met patienten:

Een patient waarvan men vermoed dat deze besmet is met SARS moet in een isoleerkamer apart gelegd worden. Bezoekers en ziekenhuismedewerkers dienen zich aan stricte regels te houden om verspreiding verder te voorkomen. Zo moet men beschermende kleding dragen, waaronder mondkapjes, handschoenen en zal men zich steeds moeten ontsmetten…

Behandelwijze:

Op dit moment is er nog geen effectieve behandelmethode beschikbaar. Het beste kan men proberen de symptomen aan te pakken en hopen dat de ziekte zo terug te dringen valt…

Identificatie:

Enkele top laboratoria in de wereld doen momenteel onderzoek naar SARS om de oorzaker van deze ziekte te identificeren. Zolang het onderzoek loopt kan men eigenlijk nog niet veel kwijt over de resultaten. Wat men nu denkt te weten is dat het om een virus gaat van het Corona type. Men verwacht nog zeker een jaar nodig te hebben eer er een antistof ontwikkelt is.

Verspreiding:

SARS verspreid zich veel minder snel dan bijvoorbeeld Influenza, maar heeft een incubatietijd van 2 tot 7 dagen. Bovendien lijkt het zich erg gemakkelijk over de hele wereld te verspreiden door het vliegverkeer.

Eerste slachtoffer:

Voor zover bekend is het eerste SARS slachtoffer gevallen in Hanoi op 26 februari werd er een man in het ziekenhuis opgenomen met bovenstaande symptomen.

Atypische longontsteking

In de chinese provincie Guangdong is in November 2002 een atypische longontsteking uitgebroken, momenteel doet men onderzoek naar deze uitbraak en het eerste SARS slachtoffer in Hanoi. Er is inmiddels aangetoond dat de atypische longontsteking SARS is. Hierdoor is het aantal slachtoffers in korte tijd enorm toegenomen.

SARS: Severe Acute Respiratory Syndrome