Schelpen

Schaaldieren

Schelpen zijn de harde, soms zelfs steenachtige, behuizingen van schelpdieren. Deze dieren komen zowel op land als in het water voor. Land schaaldieren noemen we meestal gewoon slakken. In het water noemen we het schelpdieren of schelpen. Een verzameling schelpenfoto’s vind je onderaan deze pagina.

De schelp is het uitwendige skelet van weekdieren. (Mollusca) en bestaat  uit kalk en andere mineralen. Op het land biedt het slakkenhuis bescherming tegen vijanden, maar vooral tegen uitdroging. In zee speelt vooral het verdedigen tegen vijanden een rol.

Schelpen en slakkenhuisjes groeien hun hele bestaan mee met het weekdier dat er in woont. Door dat de schelp groeit ontstaan vaak mooie patronen van lijnen en vlekken. Aan die patronen kun je vaak ook herkennen om welk dier het precies gaat.

Enkele bekende schelpen van onze Nederlandse stranden zijn de kokkel en het scheermesje. De mossel, ook een bekende schelp, kunnen ook worden gegeten. Mosselen worden beschouwd als delicatesse, net als oesters.

Ontstaan /   Fossielen

Aporhais

Coclakia

Cymatium

Hexaplex

Nitra

Patinopecten

Rhinoclavis

Trocus

CertthiumConus

Haliotis

Nerita

Paphia

Pseudovertagus

Strombus

Vexillum

Schelpen