Vaccineren

Vaccineren is de injectie van een vaccin in het lichaam waardoor het lichaam antistoffen zal gaan maken ter voorkoming van een infectieziekte. Er bestaan verschillende soorten vaccins.

Vaccinatie is de meest effectieve en goedkope manier om infectieziektes te voorkomen.

Actieve immunisatie

De meest voorkomende soort vaccins bestaat uit dode of verzwakte ziekteverwekkers (pathogenen), of delen van ziekteverwekkers, die eenmaal terechtgekomen in de bloedbaan het lichaam aanzetten tot de aanmaak van lichaamseigen antistoffen.

Andere soorten vaccins zijn zogenaamde RNA-vaccins en vectorvaccins. Bij deze vaccins wordt er “instructie” (code) ingebracht (respectievelijk via een vetbolletje en via een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus, de “vector”) waardoor het lichaam zelf de eiwitten gaat maken die op de buitenzijde van het desbetreffende virus zitten. Vervolgens reageert het eigen afweersysteem op deze eiwitten door antistoffen te gaan maken.

Door vaccins tegen ziektes te geven, ontwikkelt een persoon antistoffen tegen verschillende ziektes, zonder dat de persoon de ziekte doormaakt. Dit biedt bescherming tegen ziektes die soms ernstige gevolgen kunnen hebben.

Passieve immunisatie

Een vaccinatie heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken en is daardoor niet effectief indien een persoon al ziek is. In dat geval kan bij een infectieziekte soms wel passieve immunisatie worden toegediend, waarbij antistoffen worden geïnjecteerd.