Varkensgriep H1N1

Virussen > Varkensgriep H1N1

KaartFeit en fictieQuarantaineReisadviesAlarmTijdlijnLinks

Nieuwsberichten

H1N1 is een virus dat in verschillende subtypes voorkomt. Het kan een lichte griep veroorzaken, maar een H1N1 variant veroorzaakte ook de Spaanse griep in 1918. Binnen een maand verspreide deze griep zich over de VS en eiste toen miljoenen slachtoffers.

In april 2009 is in Noord Mexico een variant van de varkensgriep uitgebroken. Op 25 april zijn er bijna 70 mensen overleden en meer dan 1000 besmet.–Tijdlijn

Vanwege de actualiteit kan deze pagina regelmatig wijzigen.

Voorkomen

Normaal is de varkensgriep een ziekte die regelmatig bij varkens voorkomt. Over het algemeen worden ze alleen ziek en zelden gaan ze er aan dood. Deze variant is overdraagbaar van mens op mens en treft vooral jonge gezonde mensen. Mogelijk is het eerste geval al geweest in februari, waar een vier jarige jongen was besmet met het virus. Zie ook Tijdlijn

Veroorzaker

Een H1N1 sub type A  virus. Er zijn heel veel varianten op en de eigenschappen veranderen door mutatie. H1N1 is een dierziekte die van vogels is overgegaan op varkens. De laatste tien jaar zijn slechts tientallen gevallen gemeld waarbij mensen besmet raakten. De Mexicaanse variant waar het hier over gaat is een sub type van H1N1.

Symptomen

De Mexico-variant heeft een incubatietijd van waarschijnlijk 7 dagen. Griepachtige verschijnselen. Hoge koorts van minimaal 38,5 graden kan een aanwijzing zijn. Ook hoesten, keelpijn, hoofdpijn. Ook andere algemene griepverschijnselen. In sommige gevallen is er ook sprake van diaree en overgeven.

Besmettingsgevaar

De variant die in Mexico en in het zuiden van de VS slachtoffers eist is overdraagbaar van mens op mens. De wijze waarop is nog onbekend. Mensen die besmet zijn kunnen de ziekte tijdens de incubatietijd en tijdens de ziekte zelf het virus overdragen. Er zijn nu twee besmettingsbronnen bekend:

  • Van besmet varken op mensen door contact
  • Van besmet mens op mens via contact

Behandelwijze

Gewone griepremmers kunnen de verspreiding binnen het lichaam verder tegenhouden. De medicijnen oseltamivir or zanamivir worden in de VS en Mexico gebruikt om deze variant van H1N1 te behandelen.

Verspreiding voorkomen

Momenteel zijn alle openbare voorzieningen in Mexico stad en in de omliggende deelstaat gesloten. Er is internationaal alarm geslagen. Mensen die in onlangs Mexico zijn geweest en hoge koorts hebben moeten zich melden bij de GGD. In het getroffen gebied krijgen mensen de volgende adviezen:

  • Dek je mond en neus af bij hoesten en niezen met een zakdoek. Gooi daarna de zakdoek direct weg in een afvalcontainer.
  • Was je handen regelmatig met desinfecterende zeep, vooral na hoesten en niezen.
  • Heb je griepachtige verschijnselen, blijf dan thuis en mijdt zoveel mogelijk contact met ander mensen.
  • probeer je ogen, neus en mond niet direct aan te raken. Zo kan de ziekte zich waarschijnlijk verspreiden.

Andere ziekte bij varkens: klassieke varkenspest en Afrikaanse varkenspest

Links

Varkensgriep H1N1