Vlinders (Lepidoptera)

Vlinders worden, samen met motten, Lepidoptera genoemd. Dit is de Latijnse benaming voor alle schubvleugeligen. Nachtvlinders behoren volgens de wetenschappelijke (taxonomische)  indeling ook tot deze groep, maar in het algemeen worden dagvlinders en nachtvlinders apart beschreven.

Het zijn misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende insecten die er zijn. Ze bestaan in vele vormen en kleuren, van groot tot klein. Ze staan symbool voor verliefdheid, dan heb je namelijk vlinders in je buik. De kleuren hebben een duidelijke vorm. Deze vorm en kleur is bedoeld om belagers, zoals vogels, te verjagen. Sommige vlinders hebben een tekening op de vleugels staan die erg lijkt op de ogen van een dier.

Vlinders hebben een bijzonder goed ontwikkeld reukorgaan. Daarmee kunnen ze soortgenoten op kilometers afstand waarnemen.

In ons land komen momenteel 53 vlindersoorten voor. Aan het begin van de vorige eeuw waren dat er echter nog 70 soorten. Hiervan zijn er bijna 20 uitgestorven. 30 Nederlandse soorten staan op de rode lijst. Het is niet duidelijk waarom het zo slecht gaat met vlinders in ons land. Men neemt aan dat het komt door het steeds verder verdwijnen van de natuurlijke leefomgeving, bemesting van landbouwgronden en vervuiling. Wereldwijd kent men nu ruim a150.000 soorten.

Anatomie

Hoe ziet de bouw van de vlinder eruit? Klik hier voor de anatomie van de vlinder

Van ei tot vlinder

Vlinders spreken tot de verbeelding, maar rupsen ook. Wie heeft er niet eens een rups in een potje gestopt inn de hoop dat hij zich ging verpoppen. En het kinderboek rupsje nooitgenoeg is echt een geweldig boek om de verschillende ontwikkelingsstadia uit te leggen. Klik hier voor meer informatie over de ontwikkelingsstadia van de vlinder.

Foto’s van vlinders

Wil je vlinders van dichtbij bekijken? Kijk dan in de vlinder galerij.

Inventarisatie

Tussen 9-5-95 en 24-9-98 heeft team GEOlution intensief vlinders geinventariseerd rond Venlo. Zowel binnen de gemeente als daarbuiten zijn ruim 1000 waarnemingen genoteerd. De meeste daarvan liggen echter binnen de gemeente Venlo zelf. De gegevens van deze inventarisatie staan op deze site uitgewerkt. Per soort is een spreidingskaart gemaakt.  [ meer ]

Winterslaap

Bescherm de vlinders

Een ontzettend mooi tijdschrift waarmee je ook nog eens de Vlinders in de UK beschermd  is het Butterfly Conservation Membership blad. Een absolute aanrader voor een ieder die zich wil verdiepen in de wondere wereld van de vlinder. Klik dus snel door voor meer informatie of neem nu een abonnement.