vogelgriep (Aviaire Influenza type A H5N1)

Virale infecties > Vogelgriep

De vogelgriep A H5N1 bij mensen is in 1996 voor het eerst in Hong-Kong aangetroffen. In 2003 brak echter een wereldwijde epidemie uit. Na een aantal rustige jaren is eind 2010 weer een nieuw geval bij mensen bevestigd. [Dossier vogelgriep]

Voorkomen:

(updated 13 oktober 2005 Aviare influenza is een ziekte die kan voorkomen bij alle vogels. Vogels met een hogere weerstand kunnen resistent voor de ziekte zijn terwijl ze toch drager zijn. Ze zullen dus niet ziek worden, maar kunnen anderen wel besmetten.

Veroorzaker:

De veroorzaker van de vogelgriep is een type A streng influenza virus. Deze vogelgriep werd voor het eerst gesignaleerd in Italië, meer dan 100 jaar geleden en kan bovendien wereldwijd voorkomen. Alle zeer dodelijke vormen van vogelgriep zijn van het type H5 of H7. De meest recente uitbraak is in Nederland, november 2014, H5N8 variant.

Symptomen:

De ziekte uit zich op verschillende manieren variërend van een milde vorm van onwel zijn tot een erg besmettelijke en snel in de dood resulterend ziektebeeld. Het resultaat is dus een ernstige epidemie.

Besmettingsgevaar:

Deze vorm van aviare influenza zoals die momenteel uitgebroken is in Azie wordt gekarakteriseerd door een plotseling onwel worden van de vogels gevolgd door een snelle dood met een sterftecijfer van nabij de 100% voor de vogels in de directe omgeving van de besmettingshaard. Hij is dus zeer besmettelijk te noemen.

Behandelwijze:

Er bestaat geen directe behandeling behalve dan de infectiehaarden en de directe omgeving te ruimen en te reinigen

Verspreiding voorkomen:

De ziekte verspreid zich door migratie van watervogels, waarschijnlijk de wilde eend. Ze zijn ook het meest resistent tegen deze vorm van vogelgriep. Gevogelte dat in gevangenschap leeft is het meest vatbaar voor deze ziekte doordat ze dicht op elkaar zitten. Om verspreiding te voorkomen moet men deze vogels binnen houden en de vogels in de directe omgeving van de besmettingshaard preventief ruimen. In Azie is een belangrijke verspreidingsbron de vogelmarkten waar dit continent om bekend staat.

Gevaar voor de mens:

De aviare influenza verspreidt zich waarschijnlijk alleen via vogels en varkens, mensen die niet direct in contact met deze dieren komen hoeven zich geen zorgen te maken. De mensen die wel in contact komen met besmette dieren dienen strikte hygiëne regels in acht te nemen. Houders van varkens en kippen zouden dit eigenlijk altijd moeten doen aangezien de ziekte lange tijd kan sluimeren.

Onderzoek naar dood van de twee zussen

De twee Aziatische zussen blijken de aviare influenza type A in hun bloed te hebben. Het virus heeft zich dus nog niet gemuteerd.

Gevaren voor de volksgezondheid:

De H5N1 type van dit virus is een erg gevaarlijke vorm. Hij kan zich namelijk snel muteren. Bovendien gebruikt het andere virussen hiervoor die op zich een gevaar kunnen vormen voor andere dieren en zelfs mensen. De verspreiding via wilde vogels vormt het grootste risico dat de ziekte zich verder verspreid.

Gevaar voor andere dieren

De vogelgriep komt vooral voor bij vogels. Er zijn echter gevallen bekend waarbij andere dieren met het virus besmet zijn geraakt. In Thailand is een tijger  overleden en een ander besmet geraakt en hersteld. In de zelfde dierentuin waar de tijger overleed is een luipaard aan de ziekte bezweken. Ook gewone huiskatten kunnen het virus dragen en zelfs op elkaar overbrengen.

vogelgriep (Aviaire Influenza type A H5N1)