Dierensporen herkennen: Vraatsporen

Diersporengids > Vraatsporen

Dieren eten. En dieren die eten laten restjes achter. Tijdens een boswandeling of gewoon langs de weg vind je wel eens van die restanten. Dit zijn vraatsporen. En je kunt aan deze sporen soms zien welk dier er heeft gegeten. Sommige dieren eten planten. Dat zijn herbivoren. Vleeseters noemen we carnivoren. Omnivoren eten alles.

Hieronder vind je een overzicht van vraatsporen die je op deze website terug kunt vinden.

Eieren

Sommige dieren eten eieren. Deze dieren hebben elk hun eigen manier om een ei te openen. Een aantal voorbeelden vind je op de volgende pagina.

Hazelnoot

In het bos leven veel dieren die hazelnootjes lekker vinden. En allemaal maken ze de noot op een andere manier open. De noten zoek pagina vind je hier.

Prooi en aas

Roofdieren laten ook vraatsporen achter. Bijvoorbeeld in de vorm van aangevreten botten, slakkenhuisjes en een plukplaats. Op de volgende pagina vind je verschillende van deze vraatsporen.

Planten

Planteneters laten ook opvallende vraatsporen achter. Sommige dieren ontwortelen zelfs hele bomen. Andere plukken gras. Hier vind je vraatsporen aan planten.

Grond

Om aan eten te komen duiken sommige dieren in de grond. Deze graafsporen zijn soms te herkennen aan hun vorm en diepte. Hier vind je er een paar.

Vraatsporen van…

boomklever
bosmuis

buizerd

eekhoorn

eikelmuis

ekster

groene specht

grote bosmuis

hazelmuis

hermelijn

koolmees

notekraker
olifant
rosse woelmuis

vos

woelrat
wild zwijn

Dierensporen herkennen: Vraatsporen