Apeldoorn, 21 juli 2005
Brulaap geboren in Apenheul!
In Apenheul is dinsdagochtend 19 juli een brulaap geboren. Moeder en baby’tje maken het goed en zijn met de rest van het gezin in hun buitenverblijf te zien. Het is soms wel even zoeken omdat brulapenbaby’s dezelfde kleur hebben als hun moeder. Het geslacht van het nieuwe baby’tje is nog niet bekend. Het kan nog even duren voor de dierverzorgers dat weten. Bezoekers kunnen het pas na drie jaar zien want brulapen houden de eerste jaren de kleur van hun moeder (blond). Mannetjes krijgen na die tijd zwart haar, vrouwtjes blijven blond.
In de regenwouden van Latijns-Amerika komen diverse soorten brulapen voor. De zwarte brulaap die in Apenheul te zien is, komt voor in Brazilië. Brulapen zijn vooral bekend vanwege hun enorme gebrul, dat soms kilometers ver te horen is.
Gezin
Brulapen leven in de natuur in gezinsverband, ook in Apenheul leven ze op die manier. Het gezin bestaat nu uit zeven dieren. In oktober van 2004 bracht dezelfde moeder ook al een brulaapje ter wereld. Dat diertje is nu nog wat jong om op eigen benen te staan. Zijn oudste zus Gaia heeft daarom een deel van de zorg overgenomen van moeder. Op die manier kan zij vast wat oefenen voor het moment dat zij moeder wordt. Pas wanneer de kinderen vruchtbaar worden, verlaten ze de groep. In dierentuinen is dat het moment dat ze naar een andere dierentuin verhuizen.
Brullen, niet rennen en springen
Brulapen staan bekend vanwege hun zeer langdurige en verreikende gebrul. In de regenwouden gebruiken de dieren dat geluid om hun territorium aan te geven. Brulapen zijn bladeters en in blad zit weinig energie in vergelijking met bijvoorbeeld het fruit en de noten die andere apensoorten eten. Brulapen moeten daardoor zuinig zijn met hun energie. Ze hebben niet voldoende energie om hun territoriumgrenzen te bewaken door rond te klimmen en springen, maar gebruiken hun geluid om hun territorium aan te geven. In Apeldoorn is dat af en toe op kilometers afstand te horen.